publikacija

Izvještaj: Slične razlike i mehanizmi kojih nema

Nakon općih izbora 2010., i Belgija i Bosna i Hercegovina nastavljaju s radom bez vlada. Obje države imaju mnogo toga zajedničkog, obje su federalne i podijeljene su na tri regije, a sastoje se od tri zajednice. Ipak, nedostatak vlade ozbiljnije utječe na BiH nego na Belgiju zbog brojnih značajnih strukturnih različitosti.

Četiri mjeseca bez vlasti u BiH s toliko mnogo otvorenih pitanja sigurno ima veći utjecaj nego osam mjeseci bez vlasti u Belgiji.

Dok je Belgija jedna od zemalja osnivačica EU, BiH tek treba da aplicira za status kandidata. Politički predstavnici sve tri etničke grupe u BiH, u načelu se slažu da je pridruživanje EU put kojim BiH treba ići, ali i dalje na stranu stavljaju konsenzus, i fokusiraju se na različitosti. Ideološke rasprave mogu sačekati dok BiH ne postane ‘balkanska Belgija’ u smislu kvalitete života njenih stanovnika, ali trenutno BiH mora ostvariti napredak u ispunjavanju svih tehničkih uvjeta koje EU zahtijeva od svih (potencijalnih) zemalja kandidata. Tijekom pregovora o pristupanju, jednom kada počnu, BiH će morati uspostaviti sisteme upravljanja praktičnim prioritetima, poput popisa stanovništva, državne pomoći i svih ostalih pitanja koja omogućuju državnim izvršiocima da vode svakodnevne poslove. Kada se jednom uspostave, ovi mehanizmi – kako pokazuje primjer Belgije – i dalje će biti funkcionalni čak i ako je zemlja u političkoj krizi zbog ideoloških razlika političkih predstavnika etničkih grupa.

Iako ove promjene koje će stvoriti ti mehanizmi tijekom pristupnih predgovora možda neće odmah biti vidljive u svakodnevnom životu građana, njihov utjecaj će dugoročno biti ogroman. Dok uistinu pati od anomailja, slučaj Belgije pokazuje da BiH i nije neka iznimka nakon svega. Međutim, nedostaju joj alati koji će omogućiti njenim kompleksnostima da funkcioniraju bez obzira na političku klimu u određenom periodu. U Belgiji postoje mehanizmi koji omogućavaju da se stvari kreću, dok u BiH oni tek trebaju biti kreirani.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>