aktivnosti

Međunarodna konferencija: Evropa – kontinent pomirenja? – 40 godina od posjete Vilija Branta Varšavi

Alida Vračić, izvršna direktorica Popularija učestvovala je na međunarodnoj konferenciji “Evropa – kontinent pomirenja? –  40 godina od posjete Vilija Branta Varšavi” koja se održala 07. 12. 2010. godine u Varšavi, Poljska.

U čast 40. godišnjice posjete Vilija Branta Varšavi, Fondacija Friedrich Ebert u Poljskoj i Centar za međunarodne odnose zajedno su organizirali konferenciju „Evropa: kontinent pomirenja? u kraljevskom dvorcu u Varšavi.

Na konferenciji se istaklo značenje nove istočne politike za pomirenje između Poljaka i Nijemaca kancelara Branta.  Posjeta njemačkog kancelara poljskom glavnom gradu bila je prekretnica na putu evropskog pomirenja, približavanje istoka i zapada, i evropske integracije.

Princip transformacije kroz čvršće veze kao i evropski put pomirenja ostali su bitni i dan danas.  Uistinu, ponuđen je model koji može poslužiti za sve regionalne konflikte diljem zemaljske kugle.

Govornici na međunarodnoj konferenciji Evropa – kontinent pomirenja? (.pdf) >>>

Agenda: Međunarodna konferencija: Evropa – kontinent pomirenja? – 40 godina od posjete Vilija Branta Varšavi (.pdf) >>>

Izvještaj: Međunarodna konferencija: Evropa – kontinent pomirenja? – 40 godina od posjete Vilija Branta Varšavi (.pdf) >>>