aktivnosti

Međuregionalna radionica: Uloga organizacija civilnog društva u regionalnoj suradnji

Christine Bednarz, istraživač Popularija učestvovala je na međuregionalnoj radionici “Uloga organizacija civilnog društva u regionalnoj suradnji” koja se održala od 17. do 19. novembra 2010. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina u organizaciji Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju (ICDT).

Četvrta međuregionalna radionica održala se u okviru projekta Prenošenje iskustava zemalja „Višegradske grupe“ na zemlje zapadnog Balkana i partnerske zemlje istočne Evrope koji je implementirao Međunarodni centar za demokratsku tranziciju (ICDT).

Predstavnici zemalja V4 najprije su prezentirali rezultate i naučene lekcije organizacija civilnog društva vezano za promociju regionalne suradnje unutar zemalja “Višegradske grupe” te ulogu organizacija civilnog društva u jačanju regionalne kohezije, dobrosusjedskih odnosa i procesa EU integracije.

Nakon toga, učesnici su analizirali primijenjivost ovih iskustava u svjetlu aktuelnih izazova i prilika u zemljama zapadnog Balkana te u partnerskim zemljama istočne Evrope (posebno u zemljama članicama GUAMa).

Na kraju radionice, diskusija se fokusirala na pronalaženje zajedničkih rješenja, najboljih praksi i preporuka za buduću suradnju između ovih regija ili unutar njih.  Učesnici su predstavili civilna društva svojih zemalja, korisnike programa prekogranične suradnje, sudionike u regionalnom razvoju i donatore.

Agenda radionice (.pdf) >>>

Lista učesnika radionica (.pdf) >>>

Prezentacija: Petr Vagner (.pdf) >>>

Prezentacija: Ruslan Zhilenko (.pdf) >>>

Prezentacija: Ruslan Zhilenko (.pdf) >>>

Prezentacija: Lidija Topić (.pdf) >>>

Sažetak i zaključci (.pdf) >>>