O nama

Think tank Populari je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2007. kao jedna od prvih takve vrste na zapadnom Balkanu. Think tank Populari je jedinstveno prepoznatljiv po svojim nezavisnim istraživanjima o procesima EU integracija, dobrom upravljanju, emigraciji i socio-ekonomskim politikama u regionu te je svrstan među najbolje istraživačke centre u jugoistočnoj Europi.

Think tank Populari fokusira svoja istraživanje na političko-ekonomska pitanja, te posvećuje veliku pažnju istraživanjima društvenih trendova. Centar je nastao kao spontani odgovor na nedostatak kvalitetnih, čitljivih, razumljivih i originalnih istraživačkih proizvoda u regionu.

Od svog osnivanja 2007. godine Think tank Populari promiče činjenicama utemeljeno donošenje odluka, kombinirajući vrlo detaljna istraživanja i analize sa mnogo sati terenskog rada. Populari regionalno prepoznat kao organizacija koja nacionale debate stavlja u nešto širi kontkets, regionalni, često i Evropksi kako bi se dobila jasnija slika napretka.  Populari okuplja desetine sstručnjaka iz svih oblasti, koji se već dugi niz godina bave istraživanja i analizama javnih politika. Populari radi I sarađuje sa timovima unutar regiona ali je prisutan I u svim glavnim Evropskim gradovimau sa mrežom saradnika i istraživača širom EU-a.

Jedna od naših ključnih prednosti uvijek je bila inovativna metodologija koja kombinira kvalitativne i kvantitativne istraživačke metode, terenska istraživanja, studije slučaja, provjerene I tačne podatke i činjenice i preporuke utemeljene na jasnom u jedinstvenom multidisciplinarnom pristupu. Kroz širok spektar istraživačkih aktivnosti, učestovanja na svim važnim konferencijama I događajima, Populari nedovsmilseno daje svoj doprinos bolejm raumjevanju društvenih promjena I stvaranju boljih politika.

Naša se istraživanja često publiciraju u ključnim regionalnih  međunarodnim medijima.

Populari surađuje s nacionalnim vladama, nacionalnim parlamentima, domaćim i međunarodnim organizacijama te surađuje s univerzitetima, novinarima i pojedincima. Štoviše, našu mrežu podržavaju istaknuti intelektualci, čelnici civilnog društva, novinari i prijatelji sa Zapadnog Balkana i EU, koji često daju vrijedne savjete.

Alida Vračić je politolog i osnivačica istraživačkog centra Populari. Diplomirala je pravo na Sveučilištu u Sarajevu, te za vrijeme studija učestvovala u Tempus projektu, Karl-Franzens u Grazu, gdje se specijalizirala za kazneno pravo. Alida je također magistar međunarodne javne politike University College London (UCL), te je završila Executive Education za lidere nevladiih organizacija na Kennedy School of Governance (Harvard).

Prije osnivanja Think tanka Popularij, Alida je radila za tužiteljski tim Državnog suda u Bosni i pri Komisiji za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne. Također je vodila nekoliko projekata na Balkanu za Centar za ljudska prava na Sveučilištu u Sarajevu i Španjolski institucionalni program. Alida je pozvana da sudjeluje u nekoliko programa, uključujući UK / Chevening, Njemački Marshall Fond Sjedinjenih Država i njemačke fondacije Merkator.

Alida redovito predstavlja svoj rad na Europskim forumima i  čest je gost regionalnim i svjetskim medijima za pitanja balkanske i europske politike – The New York Times, The Economist, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neue Zürcher Zeitung, The Standard, Reuters, Deutsche Welle

Vesna je Finansijska menadžerica Popularija od njegovog osnivanja. Ima bogato višegodišnje iskustvo u radu s lokalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama i medijima u domenu njihovog finansijskom poslovanja. Osim u Populariju, Vesna radi kao finansijski direktor u Fondaciji Mozaik.