publikacija

Policy Brief: Bajke i druge priče: 100 000 novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini – Izmišljena izborna obećanja

Hronična nezaposlenost je zajednički nazivnik svim zemljama Zapadnog Balkana. Prema svim postojećim parametrima, Bosna i Hercegovina je na samom čelu. Iako prepoznat kao jedan od gorućih problema koji onemogućava napredak i razvoj, rješenje se ne nazire.

Sljedeći put kad budete glasali, pobrinite se da razumijete šta vam se nudi.

Za nekoliko dana građani Bosne i Hercegovine izlaze na izbore. U posljednih par mjeseci čuli su velika i mala obećanja, na osnovu kojih će donijeti svoj sud i glasati. Pitanja koje se nameću su: Da li građani uopšte razumiju šta im je obećano? Da li su obećanja provodiva, realistična i ako da, na koji način?

Da bismo odgovorili na ova pitanja uzeli smo jedno veliko obećanje specifično namijenjeno za prošle izbore u BiH, koji su se održali 2014. godine. Analizirali smo ga postavljajući četiri logična pitanja i dobili odgovore koji treba da posluže svima nama kao podsjetnik kako i na osnovu čega glasamo. Od birača se traži da glasaju bez dokaza, što oni vrlo često i čine. Možda postoji i drugi način.

Koliko je izvjesno ispunjenje tog izbornog obećanja, tj. kreiranje 100.000 radnih mjesta u BIH? Odgovor na to pitanje tražimo kroz odgovore na sljedeća pitanja.

Pitanje broj 1. Koliko bi koštalo kreiranje 100.000 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini?

Pitanje broj 2. Šta bi 100.000 novih radnih mjesta konkretno značilo za Bosnu i Hercegovinu?

Pitanje broj 3. Koliko dugo treba čekati da se kreira 100.000 novih poslova i koliko to košta?

Pitanje broj 4. Odakle će doći novac za kreiranje novih radnih mjesta?

Odgovore na pitanja potražite u našem novom izvještaju.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>