pub_FCO_proj_eu_price,  publikacija

Izvještaj: Iz Brazila u Brisel

Da li ste se ikada zapitali šta je zajedničko fudbalskoj reprezentaciji BiH i vladajućoj koaliciji šest političkih lidera?  Uz podršku medija, i jedni i drugi imaju moć da pokrenu promjene, bilo u dobre ili loše svrhe.

a noć, 22. marta, kada je bivši evropski prvak, Grčka, izgubila protiv BiH 3 – 1 bila je simbol sreće u velikom dijelu zemlje. Ova pobjeda ujedinila je političare, glumce, novinare, vjerske službenike i „obične“ građane. Zrak je vibrirao medijskim naslovima:

“Reprezentacija BiH ujedinila je sve nacije i vjere“;

“Rekord za rekordom: Zmajevi postavljaju standarde“;

“Zmajevi to mogu!“

Euforija koja je nastala za samo jednu noć zbog samo jedne fudbalske utakmice u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine, zasjenila je sve negativne i mračne priče, kojima su građani svakodnevno izloženi putem bosanskohercegovačkih medija. Umjesto toga, proširila je optimizam, nadu, i što je najvažnije, ilustrirala je moć medija da postave prioritete i kreiraju pozitivniju i optimističnu realnost. U BiH, ta noć značila je svjetliju budućnost.

Prema nedavnom istraživanju koje je objavilo Udruženje novinara BiH, 80% građana BiH najviše vjeruje medijima, a onda vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru. Takva podrška daje medijima nevjerovatnu moć i utjecaj kojim mogu kod naroda stvoriti nadu i optimizam ili ‘pak dovesti do osjećaja beznađa.

Na drugoj strani, kada se radi o političkim institucijama i političarima u BiH, posljednjih par godina prisutna je samo jedna vrsta poruke i osjećaja koji se prenosi. Vijesti koji dolaze u BiH, kao i vijesti o i iz BiH, su skoro uvijek fokusirane na kroničnu pat poziciju u kojoj se BiH nalazi. Nekooperativne vlade, prijetnje iz Brisela, zamrznuti odnosi sa EU, nedostatak dogovora i nepostojanje reformi se čini kao vječito stanje u kojoj se zemlja nalazi.

Pogotovo u posljednjih par mjeseci, malo pozitivnih vijesti koje dolaze iz EU se tiču BiH. Ali na drugoj strani, kako bosanskohercegovački mediji izvještavaju o EU?

Uz podršku Ureda za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealth-a  kao i Ambasade Velike Britanije u BiH, Populari je posljednjih par mjeseci proveo u istraživanju i analizi načina na koji mediji u BiH izvještavaju o EU. Istraživali smo koliko je sati posvećeno ovoj temi , ko su medijski lideri u ovoj oblasti te šta oni misle o tome i  šta je krajnji rezultat. Također, razgovarali smo sa urednicima, novinarima kao i domaćim i stranim akterima koji podržavaju medije.

Osnovni cilj ovog izvještaja je objasniti ulogu medija u BiH kod informiranja javnosti o odnosima BiH sa EU, te načinu na koji to rade. Što je još važnije, Populari je za cilj imao ponuditi odgovor na pitanje da li mediji mogu biti ključni faktor koji može zakotrljati EU grudvu i prekinuti blokadu u kojoj se BiH trenutno nalazi.

Nebrojeno je puta dokazano da mediji u BiH mogu kreirati euforiju. Očekivalo bi se da se isti elan kreira i oko jednog od samo nekolicine ciljeva koji ujedinjuju većinu bosanskohercegovačkih građana: EU.

Kako bi se upoznao sa medijskim prostorom u BiH, Populari je obavio intervjue sa najvažnijim akterima kao što su glavni urednici i njihovi zamjenici, novinari, službenici za informiranje i komunikaciju, kao i stručnjaci za medije.

Rezultati su otkrili da iako mediji prepoznaju svoju ključnu ulogu u društvu, njihov uticaj ostao je do sada neiskorišten. Kao tema o kojoj se izvještava, EU se često posmatra kao neprivlačna, i samim tim, neprofitabilna, a mediji radije prate trendove umjesto da ih sami postavljaju.

Umjesto njih, trenutno Delegacija Evropske unije u BiH (DEU) i Direkcija za evropske integracije (DEI) kreiraju agendu medija kroz svoje aktivnosti. Ali DEI-eva implementacija niza obaveza koje proizilaze iz njihove vlastite komunikacijske strategije do sada je bila spora i neambiciozna, dok bi DEU možda trebao revidirati svoju komunikacijsku strategiju i bolje prilagoditi svoje medijske projekte bosanskohercegovačkom kontekstu.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>

Infografika Izvještavanje o EU

Infografika: Masovni mediji kao agenda setteri