iz_medija

“Ulazak Hrvatske u EU zadat će nevolje bosanskim farmerima”

Intervju s Vesnom Malenicom, voditeljicom istraživanja u Populariju

Citati iz novinskog članka njemačkog Deutsche Welle TOP PRIČE / SVIJET / EVROPA

„Apsurdno je da mi sad raspravljamo o ovoj temi jer smo o tom trebali raspravljati prije dvije godine“, izjavila za DW Vesna Malenica iz sarajevskog think tanka Populari.

Ona smatra da je glavni razlog zbog kojeg političari nisu uspjeli riješiti ovaj problem to što je vlada  podijeljena još od rata 90tih. Mirovni sporazum koji je okončao rat stvorio je  sadašnju politički paraliziranu administraciju.

Političke nesuglasice

Bosna i Hercegovina je podijeljena na dva entiteta, rekla je Malenica, Republika Srpska, koja je dominantno srpska, i drugi entitet koji se zove Federacija Bosne i Hercegovine, koji dijele Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini.  Administracija u zemlji je većinom na sličan način podijeljena.

Podijeljena vlada u praksi znači da država ima dva ministarstva poljoprivrede, a svako je zaduženo za svoj dio države.  Poteškoće za poljoprivredne proizvođače, kao što je Dokso, posljedica su nesposobnosti ministarstava da postignu dogovor o tome na koji način će se vršiti  inspekcije na teritoriji cijele BiH.

„Čini se da kada govorimo o državnim institucijama, svatko želi biti nadležan za nešto, ali nitko ne želi biti odgovoran nizašto“, rekla je Malenica.

Novinski članak možete pronaći u nastavku:

Novinski članak: dw.de: Ulazak Hrvatske u EU zadat će nevolje bosanskim farmerima (.pdf) >>>

Novinski članak: eurasianhub.com: Ulazak Hrvatske u EU zadat će nevolje bosanskim farmerima (.pdf) >>>