publikacija

Discussion Paper: BiH ili neBiH?

Ovaj dokument opisuje pozadinu događaja u odnosu na pitanje o dvojnom državljanstvu u Bosni i Hercegovini, razmatra njegove posljedice i na lokalnom i na internacionalnom planu, te naglašava njegovu važnost.

Većina od 1.3 miliona Bosanaca koji žive u inostranstvu rizikuju gubitak bosanskog državljanstva 2013. godine. Veoma je neobično da je svijest o ovom pitanju kod većine glavnih aktera minimalna.

Ustav Bosne i Hercegovine (BiH) ograničio je mogućnost posjedovanja dvojnog državljanstva tako da je to jedino moguće sa zemljama sa kojima BiH ima potpisan važeći bilateralni Sporazum. Ovaj koncept se odražava i u Zakonu o državljanstvu BiH koji pored ovog formulira i vremenski rok za potpisivanje relevantnih bilateralnih sporazuma – 2013.

S obzirom da BiH ima najbrojniju dijasporu u odnosu na broj stanovnika i omjer u svijetu, bilo bi logično pretpostaviti da je potpisivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu pitanje od ogromne važnosti za bosansku Vladu. Međutim, do danas su potpisana samo tri sporazuma.

Izmjena spornih članova Zakona o državljanstvu zahtijevala bi amandman na Ustav BiH, što je stvar koju dio bosanske političke elite oklijeva poduzeti. Ovo oklijevanje je onemogućilo pronalaženje zajedničkog rješenja tijekom proteklog desetljeća, a Zakon o državljanstvu nastavlja biti kamen spoticanja. Kada se uzme u obzir da dijasporu čine neki od najobrazovanijih bosanskohercegovačkih državljana, onda 2013. godinu u BiH može obilježiti značajan odlijev mozgova.

Državljanstvo, pored određenih obaveza, podrazumijeva “zbir prava – prvenstveno, političko učešće u životu zajednice, pravo na glasanje, te pravo na određenu zaštitu u okviru zajednice”. Osim ove praktične dimenzije, tu je i ogromna sentimentalna vrijednost povezana sa zadržavanjem bosanskog državljanstva među većinom bosnaske dijaspore.

Odgovornost za pronalaženje rješenja za problem dvojnog državljanstva ne pripada niti jednom određenom ministarstvu u okviru bosanskohercegovačke Vlade. Upravo to je efikasno utjecalo na nedostatak unificirane politike o dvojnom državljanstvu.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>