publikacija

Izvještaj: Bosanska tvrđava

Doboj, koji je u ratu bio razdijeljen, da bi danas bio podijeljen na četiri dijela, je nekad bio centar etničkih tenzija. Ali, dvanaest godina poslije rata, postao je primjer međuetničke harmonije. Razvoj ovog regiona ograničavaju ekonomski problemi iako nadu za budućnost ovog regiona kao i čitave BiH predstavlja uspostava regionalno integrisane energetske industrije.

Prije dvanaest godina, Doboj je bio prožet nacionalizmom i etničkom podjelom. Zbog svoje pozicije na samoj liniji sukoba, nekad multietnički grad je postao zahvaćen oružanim sukobima i etničkim čišćenjem te je na kraju rata bio podijeljen u četiri dijela. U godinama neposredno nakon rata, povratnici su sistematski sprječavani da se vrate domovima, upućivane su im prijetnje te su napadani ukoliko bi pokušali da se vrate.

Ali, današnji Doboj je veoma različito mjesto. Veliki broj povratnika se vratio, škole su se reintegrisale, i međuentitetska linija je postala skoro beznačajna. Ali region je još uvijek zahvaćen ekonomskim problemima. Nekad uspješne fabrike su prestale raditi, što je rezultiralo u visokoj stopi nezaposlenosti i nedostatku stimulacije za dalji povratak.

Uprkos ovim poteškoćama, postoji nada za ovaj region. Zbog velikog prirodnog bogatstva ove regije i rastućoj potrošnji energije, privatne strane investicije su rezultirale u razvoju Dobojskih rudnika vapnenca i uglja, te industriji proizvodnje električne energije. Uspjeh ovih projekata daje nadu za budućnost kako Doboja, tako i čitave Bosne i Hercegovine.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>