publikacija

Izvještaj: Najgori u razredu

Bosna i Hercegovina je žestoko kritikovana zbog loših rezultata u sigurnosnom sektoru. U ovom izvještaju, mi tvrdimo da BiH ustvari ima impresivne performanse u spomenutoj oblasti te da glavni problemi glede reforme sigurnosnog sektora leže u dvostrukim standardima međunarodne zajednice kao i nedostatku fleksibilnosti OHR-a.

BiH je kritikovana zbog neuspjeha i loših rezultata u sigurnosnom sektoru. Iako su mnogi od njenih susjeda potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom, BiH nije uspjela to da uradi zbog neuspjeha u reformi policije koja bi bila urađena u skladu sa ”Evropskim standardima”.

Ustvari, BiH ima impresivne rezultate u sigurnosnom sektoru. Kao rezultat značajnog napretka u post-ratnom priodu, BiH sada ima profesionalnu i multietničku vojsku i policiju. Nivo kriminala je opao, granična kontrola je poboljšana, i građani su uvjereni u svoju sigurnost na teritoriji čitave zemlje.

Mi smatramo da je kontinuiran ”neuspjeh” bosanskohercegovačkog sigurnosnog sektora ustvari posljedica grešaka međunarodne zajednice. Vjerujemo da je BiH bila stavljena pod pretjeran nadzor, te iako je BiH sigurnosni sektor superioran u odnosu na mnoge susjede, ipak je BiH ta koja je izabrana kao lokalni izazivač problema. Pored toga, OHR je tvrdoglavo odbijao da prihvati zvanične evaluacije te da uzme u obzir lokalne probleme, i time je izazvao nepotrebno sukobe oko ovog pitanja.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>