aktivnosti

Prezentacija Popularija u Parlamentu BiH: Evropska Bosna? Mitovi i stvarnost uoči PIC-a

Prezentacija rezultata istraživanja i projekta Bosanska tvrđava u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u BiH.

Od 1999. Godine ESI je objavio veliki broj izvještaja o Bosni i Hercegovini, od kojih su mnogi proizveli širu javnu debatu o situaciji u zemlji.

Proteklih godina, ESI i Populari su promatrali bosansku stvarnost iz nove perspektive – od međuetničkih odnosa i bavljenja ratnim zločincima do energetskog sektora, javnih politika i obrazovanja – fokusirajući se pri tome na područja naročito pogođena ratom s početka 90-ih: Srednjobosanski kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine i Doboj u Republici Srpskoj.

U ime Popularija, izvršna direktorica Alida Vračić prezentirala je rezultate zajedničkog istraživanja i njihove implikacije na buduće EU politike prema Bosni i Hercegovini. Osim prezentacije rezultata, cilj ovog skupa bio je pokrenuti diskusiju na ovu temu u krugu odabrane grupe donosioca odluka i pokretača ideja u Bosni i Hercegovini.  U diskusiji su učestvovali i Osman Topčagić (direktor Direkcije za evropske integracije BiH) i Alexandra Stiglmayer (viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost -ESI).

Ovo istraživanje je financijski podržala Fondacija Erste i Norveška vlada, a organizaciju eventa, Švedska ambasada u Bosni i Hercegovini.