aktivnosti

Međunarodna konferencija: EU i Jugoistočna Evropa 2008: Da li je sve još uvijek dobro?

Alida Vračić, izvršna direktorica Popularija, učestvovala je na međunarodnoj konferenciji koja se pod nazivom “EU i Jugoistočna Evropa 2008.: Da li je još uvijek sve dobro?” održala u Barceloni, Španija, 22. i 23. septembra 2008. godine u organizaciji Evropskog programa Fondacije CIDOB, Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) i Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Zemlje jugoistočne Evrope, koje se odnedavno suočavaju s nekoliko značajnih događanja, od Kosovske deklaracije o nezavisnosti do političke krize u Turskoj, nestrpljivo gledaju prema Evropskoj uniji, koja je, još jednom zadubljena u svoje institucionalne reforme. Kriza u Gruziji, ovog ljeta također može promijeniti plan i program budućih EU proširenja.

Ova se konferencija bavila implikacijama koje se odnose na budućnost regije iz perspektive predstojećih proširenja Evropske unije i NATOa, kao i pitanjima sigurnosti, demokracije i imigracije, te borbom protiv organiziranog kriminala.

Giuliano Amato, bivši premijer Italije i predsjednik Međunarodne komisije za Balkan, Ishak Alaton, predsjednik Alarko Grupe iz Istanbula, te Ivan Krastev, direktor Centra za liberalne strategije iz Sofije debatirali su o navedenim pitanjima s analitičarima i političkim predstavnicima iz svih zemalja jugoistočne Evrope, a posebno s Božidarom Đelićem, zamjenikom premijera Srbije, Ivicom Bocevskim, zamjenikom premijera Makedonije, Gordanom Đurović, zamjenicom premijera Crne Gore, Edijem Ramom, gradonačelnikom Tirane i Bajramom Rexhepijem, gradonačelnikom Mitrovice.

Agenda: Međunarodna konferencija: EU i Jugoistočna Evropa 2008: Da li je sve još uvijek dobro? (.pdf) >>>