aktivnosti

CEU School of Public Policy: Terenska analiza u propalim tranzicijskim državama

Katarina Cvikl, istraživač Popularija sudjelovala je od 19. do 21. juna 2013. na prvom kolegiju Central European University’s School of Public Policy koji se pod nazivom “Terenska analiza u propalim tranzicijskim državama” održao u Budimpešti, Mađarska.

Tokom tri dana interaktivnog učenja o prikupljanju informacija, analizi i razvoju politika, Katarina je stekla je vrhunsko znanje i vještine koje su učesnicima tokom radionice prenosili Mark Freeman, John Norris i Robert Templer, stručnjaci svjetske klase u oblasti tranzicijske pravde, izgradnje mira i post-konfliktnog razvoja. Osim toga, učesnici su imali priliku istražiti i brojne praktične aspekte rada na terenu u tranzicijskim okruženjima, te saznatii o iskustvima predavača u zemaljama kao što su Afganistan, Irak, Kosovo te Bosna i Hercegovina.

Katarina je također stekla nova iskustva kroz vibrantne neformalne diskusije sa ostalim učesnicima iz različitih organizacija, kao što su OSCEUNHCRMeđunarodni mirovni trening centar Kofija Annana, think tankova poput Kosovske inicijativa za stabilnost te akademske zajednice. Katarinino učestvovanje u ovom programu pokazalo se vrijedno za proširenje lične i profesionalne mreže poznanstava, kao i za dodatni “outreach” Popularia u međunarodnim krugovima, te za buduće oblike saradnje.

Agenda: Terenska analiza u zemljama u tranziciji (.pdf) >>>

Video: Intervju Natalia Andrea – Peral – student doktorskog studija – Central European University (Vimeo) >>>

Video: Intervju Bernhard Knoll-Tudor – direktor Odjela za obrazovanje na Fakultetu za javne politike – Central European University (Vimeo) >>>