aktivnosti

Predavanje o Zapadnom Balkanu na NATO Defense College-u

3. juna, 2014., istraživačica javnih politika Popularija Katarina Cvikl održala je predavanje u okviru kursa o Zapadnom Balkanu na NATO Defense College-u u Rimu na kojem je analizirala nedavne društveno-političke nemire u Bosni ad Hercegovini.

Na poziv NATO koledža, Katarina je višim oficirima NATO-a, zajedno s dr. Dušanom Reljićem sa Njemačkog instituta za međunarodne odnose i sigurnost održala predavanje o Zapadnom Balkanu.

Obraćajući se prisutnima (78 vojnih i vladinih službenika iz 29 zemalja), Katarina se fokusirala na specifičnosti trenutne situacije u Bosni i Hercegovini. Započevši s ovogodišnjim protestima u BiH, analizirala je društveno-ekonomske i političke faktore koji su doveli do nemira, te mogući razvoj situacije u budućnosti.  Završni dio njenog predavanja odnosio se na izglede BiH za članstvo u Evropskoj uniji, čime je, zatim, prepustila riječ dr. Reljiću koji je dao opširniji pregled situacije na Zapadnom Balkanu, specifičnih međunarodnih kretanja, interesa i aktera koji imaju utjecaj na ovu regiju.

Nakon sata i pol predavanja, uslijedila je žustra diskusija panelista s učesnicima koja se uglavnom odnosila na potencijalne faktore (ne)stabilnosti, s posebnim osvrtom na BiH i na zemlje Zapadnog Balkana u širem smislu.

Popodnevni seminar, koji su također vodili panelisti, bavio se više specifičnim pitanjima i detaljnijim objašnjenjenjima analize situacije koja je ranije prezentirana na predavanju.  Ovaj interaktivan seminar bio je, prije svega, zamišljen kao razmjena mišljenja kako bi se učesnicima dala prilika da prezentiraju svoje mišljenje, podsjećajući se 1990ih i ranih 2000ih kada su sudjelovali u različitim vojnim operacijama u BiH.

Predavanjem i aktivnim sudjelovanjem u diskusiji, Katarina je uspjela zainteresirati učesnike za BiH koja se u posljednje vrijeme uglavnom prikazuje kao zaostala u odnosu na ostale u regiji.