pub_BTD_projekat,  publikacija

Izvještaj: “Politička romansa: Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine”

Ovaj izvještaj proučava odnose između dviju zemalja, Turske i Bosne i Hercegovine (BiH), njihove specifične političke odnose, duboko ukorijenjene u povijesnim, kulturnim i vjerskim vezama; politička poigravanja i ekonomske trendove koji (ne) slijede ovu, naizgled, idiličnu razmjenu.

S obzirom na sve veći politički i eknomski značaj Turske na svjetskoj i regionalnoj sceni, razvijanje dobre saradnje BiH sa ovako moćnim prijateljem definitivno zaslužuje posebnu pažnju. Ali prema ovom izvještaju, veze koje su često predstavljene kao idilične od strane političara obaju zemalja, u stvarnosti nisu proizvele značajne rezultate. Fokusirajući se na kulturne, političke i ekonomske aspekte ovih odnosa, ova analiza je pokazala da su, suprotno tvrdnjama turskih zvaničnika da sarađuju jednako sa svim građanima u BiH, njihove aktivnosti znatno pristunije u Federaciji BiH, i izraženije u saradnji sa Bošnjacima.

Uprkos ovom neujednačenom pristupu, svi bh. političari pozdravljaju brojna turska ulaganja u obnovu otomanske kulturne baštine. Sudeći po njihovim čestim izjavama, oni su već više od deset godina posebno zainteresirani i za jačanje ekonomskih veza kroz poboljšanje trgovinske razmjene i povećanje turskih investicija u BiH — a upravo u tom segmentu postoji najveći jaz između retorike i prakse, ističe se u ovoj analizi. Isključujući donacije, Turska je između 1994. i 2012. godine bila tek na 9. mjestu po ukupnom obimu investicija u BiH, iza Švicarske ili Nizozemske koje se ne pozivaju na posebne veze sa BiH.

To dokazuje da u ekonomiji i općenito u poslovnom svijetu, istorija, ljubav i prijateljstvo ne igraju posebnu ulogu, čak i ako se radi o prijateljskoj zemlji kao što je Turska.

Jedan od zaključaka izvještaja je da umjesto oslanjanja na bratstvo i čekanja da Turska napravi prvi korak, BiH treba da razvije jasan i savremeni okvir vanjske politike, da počne poduzimati aktivne mjere za poboljšanje poslovne klime, te da postavi jasne prioritete, koje će koristiti bh. ekonomiji.

Ovaj projekat je podržao Balkanski fond za demokraciju (Balkan Trust for Democracy), Njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>

Infografika: Trgovinska razmjena između Turske i BiH

Infografika: “Meka moć” Turske u BiH

Infografika: Turske investicije u BiH

Infografika: Dobro je znati