aktivnosti

Drugi okrugli stol Svjetske banke “Izazovi i prilike tržišta rada u BiH: Zašto nam je bitno?”

Nakon prve rasprave o stvaranju novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini (BiH), koja se održala u januaru 2014., 15. maja 2014., Svjetska banka u BiH organizirala je drugi okrugli stol na kojem je sudjelovala istraživačica javnih politika u Populariju Katarina Cvikl.

Tema ovog, drugog po redu, okruglog stola koji se bavi rješavanjem problema visoke stope nezaposlenosti u BiH u organizaciji Ureda Svjetske banke u BiH bio je: „Izazovi i prilike tržišta rada u Bosni i Hercegovini”.

Cilj okruglog stola bio je razmotriti izazove tržišta rada u BiH koji predstavljaju prepreke za stvaranje dinamičnijeg i fleksibilnijeg tržišta rada. Okrugli stol je započeo izlaganjem Else Fornero, profesorice ekonomije na Univerzitetu u Torinu (Italija) i bivše ministrice rada i socijalne politike Republike Italije u periodu tehničke vlade (2011.-2013.). Koncipirajući reforme ne samo kao politike u tehničkom smislu već više kao socijalna ulaganja, profesorica Fornero je prezentirala svoja akademska i praktična iskustva u provođenju penzijskih reformi i reformi tržišta rada u Italiji. Ilustrirajući ove dvije reforme kao dvije strane istog novčića, prezentatorica je otvorila prostor za razmjenu mišljenja s učesnicima okruglog stola.

Prisutni su se pitanjima uglavnom fokusirali na nedostatak dinamike na tržištu rada u BiH te na mjere za povećanje produktivnosti i uključivanje mladih ljudi. Diskutanti su na kraju pokušali odrediti prioritetne aktivnosti koje bi BiH trebala poduzeti u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.