aktivnosti

Međunarodna konferencija: Razvoj civilnog društva u zemljama jugoistočne Evrope: Zajednička izgradnja Evrope

Alida Vračić, izvršna direktorica Popularija učestvovala je na međunarodnoj konferenciji “Razvoj civilnog društva u zemljama jugoistočne Evrope: Zajednička izgradnja Evrope” koja se održala 17. i 18. aprila 2008. godine u Briselu, Belgija u organizaciji Glavna uprava za proširenje Evropske unije.

Glavni cilj konferencije bio je ponuditi organizacijama civilnog društva, iz zemalja-članica Evropske unije i zemalja-kandidata, platformu za umrežavanje, razmjenu dobrih praksi i izgradnju partnerstva, te širenje informacija među akterima civilnog društva vezano za financijsku podršku za razvoj civilnog društva putem Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) i ostalih programa Evropske unije.

Konferenciju je otvorio povjerenik Evropske unije, gospodin Olli Rehn koji je u svom govoru naglasio važnost nevladinog sektora u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda, te razvoja civilnog društva u zemljama jugoistočne Evrope, a posebno u zemljama zapadnog Balkana koje se suočavanju s brojnim nejednakostima. Između ostalog, gospodin Rehn je rekao da su nevladine organizacije most za bolju budućnost i da će Evropska unija uvijek podržavati ove organizacije te će biti na njihovoj strani.

Na konferenciji se diskutiralo o šest općih tema: ljudska prava, pravilno upravljanje, demokracija, okoliš, socijalna pravda i obrazovanje. Između 500tinjak učesnika iz zemalja jugoistočne i drugih dijelova Evrope, Populari je predstavljala izvršna direktorica, Alida Vračić.

Obavijest za medije: Međunarodna konferencija: Razvoj civilnog društva u zemljama Jugoistočne Evrope: Zajednička izgradnja Evrope (.pdf) >>>

Govor Ollija Rehna na međunarodnoj konferenciji Razvoj civilnog društva u zemljama Jugoistočne Evrope: Zajednička izgradnja Evrope (.pdf) >>>