publikacija

Izvještaj: (Bez) Puta u Evropu

Ovaj izvještaj poziva na promišljanje o javnim politikama u Bosni i Hercegovini. Kako sada stvari stoje, izgleda da BiH nije na pravi način shvatila lekcije iz sopstvenih uspjeha i neuspjeha u prošlosti, niti je uspostavila strukture kako bi u potpunosti iskoristila evropsku pomoć. Kroz studiju slučaju u sektoru transporta, razmatramo vrijednost inicijativa Evropske unije u BiH, razinu kontrole koju BiH ima nad ovim procesima, te relevantnost ovakvih politika za bosanskohercegovački put ka Evropi.

Novembar 2010. godine veoma je važan mjesec za bosanskohercegovačku evropsku orijentaciju u budućnosti. Novoizabrani lideri trebaju konsolidirati vlade, a proces vizne liberalizacije uskoro će biti završen. Bosanskohercegovačka vlast sve je ozbiljnija u svojim naporima da otvori poglavlja Acquis communautairea dok Evropska komisija objavljuje svoj Izvještaj o napretku koji daje ocjenu o mogućnosti da BiH dobije kandidatski status.

Kako bi ušla u sljedeću fazu svog puta ka Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina mora postati aktivni partner u ovom procesu. Zemlja sama objektivno mora ocijeniti svoj dosadašnji napredak, prepoznati i učiti iz svojih uspjeha i neuspjeha u prošlosti, te početi aktivno učestvovati u definiranju politika. Konačno, Bosna i Hercegovina mora uspostaviti adekvatne strukture kako bi u cijelosti iskoristila evropsku pomoć. To podrazumijeva kompletno redefiniranje bosanskohercegovačke politike. Kroz studiju slučaja u sektoru transporta razmatramo vrijednost inicijativa EU u BiH, udio u vlasništvu nad ovim procesom koji ima BiH, te relevantnost ovih politika za bosanskohercegovački put ka EU.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>