publikacija

Izvještaj: Prvi vam je put?

Od kada je u BiH 2006. godine uveden pasivni sistem registracije birača, na biračkim listama je 15% više imena. Ovaj porast broja novih birača podrazumijeva osobe koje glasaju po prvi put, koje su od prošlih izbora napunile 18 godina. Kako bismo ocijenili koliko su pristupačne političke stranke novim pristalicama, nazvali smo sjedišta 15 bosanskohercegovačkih političkih partija tražeći informacije upotrebljavajući profil birača koji glasa po prvi put.

Od kada je u BiH 2006. godine uveden pasivni sistem registracije birača, na biračkim listama je 15% više imena. Ovaj porast broja novih birača podrazumijeva osobe koje glasaju po prvi put, koje su od prošlih izbora napunile 18 godina. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, naglasio je da “80 000 mladih ljudi, koji će po prvi put imati pravo glasa 3. oktobra, mogu napraviti preokret u političkom okruženju” u BiH.

Kako bismo ocijenili koliko su pristupačne političke stranke novim pristalicama, upotrijebili smo profil birača koji glasa po prvi put – Birač X. Svakoj osobi koja se javila na telefon, kao i onim osobama kojima je Birač X bio proslijeđen, Birač X se predstavio isto i postavio im je ista pitanja. Koristeći ovaj kvalitativni pristup prikupljanja informacija, izvršena je analiza podataka da bi se ocijenila njihova sposobnost da se angažiraju, pruže informacije, pozovu Birača X na političke događaje i promoviraju svoje aktivnosti, i konačno, da li se dovoljno trude da zadobiju njegovu podršku.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>