aktivnosti

Populari prezentacija studije o dobrobiti životinja

U januaru 2014. godine, Odsjek za dobrobit životinja Univerziteta British Columbia iz Vancouver-a  iz Kanade, pozvao je Popularijevu istraživačicu Vedranu Čović da održi prezentaciju izvještaja o dobrobiti životinja pod nazivom “Mesna industrija u Bosni i Hercegovini “(An Affaire of Animal Welfare).

Ovo istraživanje koje je Populari objavio krajem 2012. godine unutar DGAP inicijative “Promicanje političkog dijaloga u zemljama zapadnog Balkana” (DGAP's initiative Promoting Policy Dialogue in the Western Balkans) ističe važnost, naizgled “nebitnih” koncepata u regiji kao što je zanemarena komponenta dobrobiti životinja – zaštita životinja pri klanju – koja je neophodna za izvoz mesa u Evropsku uniju.

Prezentacija se održala za studente doktorskih studija s Odsjeka za dobrobit životinja ovog univerziteta, a obuhvatila je ekonomske implikacije dobrobiti domaćih životinja te implikacije na izvoz s fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Za vrijeme prezentacije, studenti su se veoma zainteresirali za ovu temu, posebno kad su saznali koliki utjecaj ima na regionalno EU tržište.  Kao što je dr. David Fraser, šef Odsjeka za dobrobit životinja na Univerzitetu British Columbia, rekao za svoje studente: “Oni znaju za pojam ograničenja gustoće stoke u Evropskoj uniji iz EU Direktiva ali ne znaju kako to zaista funkcionira u poslovnom svijetu”.

Prezentacija je bila dobro prihvaćena i veoma korisna za studente. Populari koristi priliku da se zahvali Univerzitetu British Columbia na ovom pozivu i prilici za prezentaciju rezultata svojih istraživanja.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>