aktivnosti

Interaktivna radionica: Spoj istraživanja, tehnologije i zagovaranja u praškom Hub-u

Vesna Malenica, voditeljica istraživanja u Populariju sudjelovala je na interaktivnoj radionici koja se pod nazivom “Spoj istraživanja, tehnologije i zagovaranja u praškom Hub-u” održala 7. i 8. novembra 2013. godine u Pragu u Republici Češkoj u zajedničkoj organizaciji Think tank fonda, Informacijskog programa Otvorenog društva Soros i Soros fonda iz Praga te HUB-a Prag.

Vesna Malenica, voditeljica istraživanja u Populariju, sudjelovala je na dvodnevnoj intenzivnoj interaktivnoj radionici pod nazivom “Spoj istraživanja, tehnologije i zagovaranja u Hub-u”, poznatijoj na Twitter-u i Facebook-u kao #TTDATA. Twitter je zapravo medijski popratio ovaj događaj, tako da su zainteresirani istraživači, novinari i analitičari mogli saznati o svim alatima i resursima o kojima se govorilo na radionicama.

Radionica je okupila predstavnike think tankova, istraživače javnih politika iz zagovaračkih organizacija, zagovaračke nevladine organizacije i “watchdog” organizacije, potom novinare koji se bave statističkim podacima, donositelje odluka i zainteresirane predstavnike privatnog sektora s iskustvom u korištenju podataka, analizi podataka i komunikaciji koja se temelji na podacima.

#TTFDATA je započela je uvodnim govorom Scotta Carpentera, zamjenika direktora Google Ideas koji je možda bio i najzanimljivije obraćanje tijekom dvodnevnih radionica. On je podijelio s učesnicima svoje bogato iskustvo rada u različitim sektorima, progovorio o pitanjima ograničenja i ciljeva za koje iskorištavamo raspoložive digitalne alate te dao primjere projekata koji koriste nove tehnologije da bi pružili podršku političkim procesima. Jedna od mnogih nanovno naučenih lekcija je da nemaju svi projekti velike ciljne skupine. Neki su projekti namijenjeni isključivo stručnjacima, a ne milionskom auditoriju.

Carpenter je to potkrijepio primjerom. S obzirom da se ustavi pišu i mijenjaju svake godine u zemljama diljem svijeta, ljudi u Google Ideas su se zainteresirali za istraživanje koje bi otkrilo na koji način tehnologija može podržati i poboljšati izradu ustava, rekao je Scott.  Rezultat toga je Constituteproject.org koji omogućava kreatorima ustava, akademicima i istraživačima da pronađu i usporede ustave iz cijeloga svijeta, pregledaju ih po državama i godinama, ili pak međusobno usporede čitave dokumente ili samo njihove dijelove, potraže specifičnu riječ ili izraz, ili upotrijebe izbornik tema za pristupanje specifičnoj temi kako bi što bolje izradili nacrt ustava koji se bazira na već postojećim podacima.

Carpenter je također sudjelovao na prvom panelu pod nazivom “Saveznici i interesne grupe”, koji je tvrdio da su, osim think tankova, i ostale interesne grupe isto tako zainteresirane za pristup javnim podacima, te da postoji neiskorišten prostor za suradnju između različitih interesnih grupa (istraživača, novinara, think tankova, biznisa i vlade) kako u korištenju podataka, tako i u zaštiti slobode pristupa podacima i proizvodima koji se baziraju na podacima. Identificirani su zajednički problemi kao što je sam nedostatak podataka, ili nemogućnost pristupa podacima zbog nedostatka volje za suradnjom, itd.

Drugi panel “Lekcije naučene kroz podršku inovativnim projektima” je u osnovi prezentirao rezultate evaluacije projekata vizualizacije podataka, kojeg su zajednički podržali Think Tank Fund i Informacijskog programa Fonda otvoreno društvo u zemljama centralne i istočne Evrope. Jedan od projekata koji je uspješno implementiran u okviru ovog programa je i Parliament Searchlight koji je implementirao think tank Populari. Izvještaj pod nazivom “Korištenje vizualizacije podataka u istraživanjima javnih politika u Centralnoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi” možete pronaći ovdje ili u dokumentima s desne strane.

“Strategija i upravljanje: Izbor strategije i taktike”, i  “Učenje u hodu: Mjerenje i ocjenjivanje uticaja”, posljednja su dva panela koja su se održala prvoga dana radionice.

Rad se nastavio za vrijeme večere i prigodnog obraćanja Jeffa Knezovicha iz Instituta za razvojne studije (Institute of Development Studies) u povijesnoj pivnici Staropramen koja je preuređena u centar za posjetitelje i muzej s restoranom i tavernom u Pivovarskoj ulici u Pragu. Na ovom autentičnom i uzbudljivom mjestu, Jeff je svojom prezentacijom pretvorio posao u zabavu s ciljem da zainteresira učesnike za prijavu i sudjelovanje na natječaju pod nazivom TT Vizualizacija podataka. Bez tehnologije u neposrednoj blizini, Jeff je osmislio “low-tech” ali briljantnu vizualizaciju onog što think tankovi mogu dobiti kroz ovo natjecanje, kreirajući dijagrame od krigli piva i čaša s Fantom, dok je narančama i limunima pravio kružne dijagrame.

Drugi dan je bio ispunjen radionicama, te grupnim i individualnim diskusijama.  U toku jednoga dana, održano je ukupno 12 radionica, s tri termina za individualne i grupne konzultacije i diskusije u trajanju od ukupno četiri i po sata.  Malenica je sudjelovala na tri radionice.  Za vrijeme prve radionice, Lucy Chambers iz Fondacije otvoreno znanje (Open Knowledge Foundation) je provela učesnike kroz alate koji barataju podacima i koji su na raspolaganju think tankovima pokušavajući odgovoriti zajedno s učesnicima na problematična pitanja. Lucy je na ovom linku sumirala više manje sve ono o čemu se razgovaralo za vrijeme radionice.

Radionica o zagovaranju temeljenom na dokazima bila je osvježenje jer se potpuno fokusirala na komunikaciju i interakciju između samih učesnika, a manje na tehnologiju i tehniku. Radionicu je moderirao Marek Tuszynski iz Tactical Technology Collective-a, a dala je učesnicima mogućnost da se bolje upoznaju kroz kratke grupne diskusije te im pružila priliku da preispitaju vlastito razumijevanje pojma zagovaranja, ciljnih skupina, stupnja njihove važnosti i alata koje upotrebljavamo da bi im pristupili.

Za vrijeme posljednje radionice “Vaša medijska prisutnost: think tankovi na G+, FB, Twitter-u, itd.”, Danica Radovanović, istraživačica i konsultantica za društvene mreže, koja je moderirala ovu radionicu, dala je svakom učesniku kratko vrijeme da prezentira on- line prisutnost svoje organizacije nakon čega je uslijedila diskusija o problemima, izazovima i novim idejama.

Radionica #TFDATA je završila u jednom od poznatih praških restorana, Kamenny Most, na prekrasnoj lokaciji ispod Charlesovog mosta. Ovdje su diskusije započete za vrijeme zaključne sesije nastavljene s pogledom na rijeku Vltavu.

Agenda Interaktivne radionice (.pdf) >>>

Kratki pregled programa interaktivne radionice (.pdf) >>>

Govornici interaktivne radionice (.pdf) >>>

Učesnici interaktivne radionice (.pdf) >>>

Izvještaj: Korištenje vizualizacije podataka u istraživanjima javnih politika u Centralnoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (.pdf) >>>