aktivnosti

Međunarodna radionica: Upravljanje kriznim situacijama i politike reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Vesna Malenica, voditeljica istraživanja Popularija učestvovala je kao govornik na međunarodnoj radionici koja se pod nazivom “Upravljanje kriznim situacijama i politike reformi u Centralnoj i Istočnoj Evropi” održala u Budimpešti, Mađarska, 24. i 25. maja 2013. g. po pozivu potpredsjednika vlade Mađarske i ministra javne uprave i pravde Mađarske, dr. Tibora Navracsicsa.

Domaćin ove međunarodne radionice bilo je mađarsko Ministarstvo javne uprave i pravosuđa, pod pokroviteljstvom mađarskog predsjedavanja Srednjoevropskom inicijativom. Radionica je okupila kreatore politika te istraživače iz cijele regije kako bi se raspravljalo o pitanjima vezanim za upravljanje kriznim situacijama, strukturalnim reformama i troškovima/nepopularnim mjerama koje će politika i društvo u cjelini platiti.

Kao jedina predstavnica iz Bosne i Hercegovine, Vesna Malenica, iz think tanka Popularija, pozvana je da predstavi studiju slučaja “E-vlada: Preispitivanje zastarjelih sistema”.

Iako ni bh. političke elite ni lokalni mediji ne naglašavaju nužnost reformi i njihovu važnost, općina Tešanj u srednjoj Bosni započela je 2009. godine proces razvoja informacionih tehnologija koji može služiti kao primjer u cijeloj zemlji i šire. U cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, općina je odlučila smanjiti vremenski period za dobivanje dozvola, uvela je obaveznu IT obuku za općinsku administraciju, te transparentan rad općine. Općinske procedure povezane sa lokalnim službama sada se obavljaju putem elektronske administracije, na nekoliko javnih mjesta u općini uveden je bežični internet, te je time omogućen rad e-administracije. Slučaj koji je Malenica predstavila u Budimpešti odličan je primjer kako lokalna inicijativa može biti iznenađujuće učinkovita.

Ova međunarodna radionica bila je izuzetno korisna u smislu sticanja novih znanja o regiji ali i širenju mreže eksperata i prijatelja Popularia u centralnoj i istočnoj Evropi. U svom uvodnom govoru, dr. Tibor Navracsics, mađarski potpredsjednik vlade i ministar javne uprave i pravosuđa, također je naglasio važnost razmjene znanja i iskustava u regiji:

Sama prisutnost istraživača, kreatora politika, analitičara i savjetnika na ovoj konferenciji pokazuje da je ova regija mnogo više od pukog geografskog pojma: ona je prvenstveno izvor zajedničkih ideja.

Agenda: Upravljanje kriznim situacijama i politike reformi u centralnoj i istočnoj Evropi (.pdf) >>>

Pismo zahvale: Upravljanje kriznim situacijama i politike reformi u centralnoj i istočnoj Evropi (.pdf) >>>

Novinski članak: kki.kormany.hu: Upravljanje krizom i politikama reformi u centralnoj i istočnoj Evropi (radionica) (.pdf) >>>