aktivnosti

Debata: Radna mjesta za Bosnu i Hercegovinu

Na poziv Svjetske banke, Katarina Cvikl, istraživačica javnih politika u Populariju aktivno je sudjelovala u debati koja se pod nazivom Radna mjesta za Bosnu i Hercegovinu održala 30.01.2014. u Sarajevu.  Povod ove debate je objavljivanje novog regionalnog izvještaja Svjetske banke “Natrag na posao: Rast uz radna mjesta u Evropi i centralnoj Aziji” koji je predstavljen na ovom događaju.

Učesnike debate, koja se održala u Parlamentu Bosne i Hercegovine, pozdravili su domaćin Vjekoslav Bevanda, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope, koja je naglasila kako visoka stopa nezaposlenosti mladih može predstavljati prijetnju miru.  Nakon toga su ekonomisti Svjetske banke prezentirali glavne nalaze regionalnog izvještaja koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu i istakli da ekonomski rast sam po sebi nije dovoljan za smanjenje stope nezaposlenosti te da za to treba postojati makroekonomska podloga u smislu makroekonomskih mjera koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta (olakšati otvaranje novih kompanija) te pomoći radnicima u pripremi za nova radna mjesta (kao npr. kroz obrazovne i praktične programe za stjecanje novih vještina koje odgovaraju zahtjevima novih radnih mjesta).

Panelisti, Vjekoslav Čamber (federalni ministar rada i socijalne politike), Marko Đogo (professor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu) i Edin Mehić (direktor agencije za zapošljavanje Posao.ba) izrazili su svoje mišljenje u vezi zabrinjavajuće situacije u ovoj oblasti te upozorili na neusklađenost vještina mladih s potrebama tržišta rada te ponekad na nedostatak motivacije kod mladih što se pojavljuje kao posljedica nepovoljnog okruženja.

Katarina je također iznijela svoje mišljenje o prezentiranom izvještaju i problemu nezaposlenosti mladih koje se temelji na najnovijem istraživanju Popularija.  Složila se s konstatacijom da mladi i dalje imaju velika očekivanja od, na primjer države, pa nisu baš voljni prihvaćati druge poslove koji se rijetko nude na tržištu u lošem ekonomskom okruženju. “Iako su ekonomske i strukturne reforme neophodne i urgentne, radi njihovih sporih efekata, trebali bismo tražiti rješenja koja daju pozitivne rezultate u kraćem roku”, dodala je Katarina.

Nekoliko drugih učesnika iz različitih sektora svih krajeva Bosne i Hercegovine, uključujući mlade, vladu i sindikate dali su svoja mišljenja o situaciji i izrazili nadu da će se uskoro poduzeti koraci u pravom smjeru.

Pozivnica na debatu: Radna mjesta za Bosnu i Hercegovinu (.pdf) >>>