aktivnosti

CODE ‘14 – Konferencija o demokraciji 2014

Populari je pozvan da učestvuje na Konferenciji o demokraciji 2014, trećoj godišnjoj konferenciji o demokratskom razvoju u organizaciji Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju (International Centre for Democratic Transition-ICDT) koja se održala 3. aprila 2014. u Budimpešti, u Mađarskoj.

Budući se ovogodišnja konferencija poklopila s godinom mađarskog predsjedavanja u Višegradskoj grupi i 10. godišnjicom pristupanja zemalja Višegradske grupe Evropskoj uniji, CODE’14 je posvećena suradnji između višegradskih zemalja.  Za vrijeme ovog jednodnevnog skupa obrađivale su se teme kao što su politička suradnja i međunarodni razvoj višegradskih zemalja u cjelini, s posebnim osvrtom na njihovu suradnju sa zemljama zapadnog Balkana te zemljama Istočnog partnerstva.

Popularijeva istraživačica javnih politika, Katarina Cvikl sudjelovala je kao panelist na panelu o suradnji Višegradske grupe sa zemljama zapadnog Balkana, zajedno s Hedvigom Morvai, izvršnom direktoricom Evropskog fonda za Balkan (European Fund for the Balkans) te Sándorom Köles, istraživačem u Fondaciji Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung). Na panelu se najviše diskutiralo o mogućnostima apliciranja postojeće organizacije unutar grupe Višegrad 4 na zemlje zapadnog Balkana i njihovoj međusobnoj suradnji, odnosno o tome na koji način bi se mogli poboljšati postojeći modeli regionalne suradnje, posebno u svjetlu nedavnih događanja u regiji, kao što su protesti u Bosni i Hercegovini. Panel je moderirao Imre Varga, bivši ambassador Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini, i sadašnji viši savjetnik u Međunarodnom centru za demokratsku tranziciju (ICDT).

Konferencija je pružila priliku da se fokus međunarodnih rasprava, koje se u zadnje vrijeme bave Ukrajinom i ostalim zemljama Istočnog partnerstva, vrati na zemlje zapadnog Balkana, vrati na zemlje zapadnog Balkana, ili čak posebno na Bosnu i Hercegovinu.

Agenda: CODE ‘14 – Konferencija o demokraciji 2014 (.pdf) >>>