pub_biznis_bus

Stolac – Biznis ne poznaje granice

Model iz Velike Britanije pod nazivom Business Link, koji je poslužio kao platforma za pilot projekat Biznis Bus, pokazao se dovoljno fleksibilnim da djeluje bez obzira na ekonomske uvjete određenog područja u BiH. Model se pokazao posebno prilagodljivim u slučaju pomoći nekim poljoprivrednim proizvođačima u maloj, pretežno poljoprivrednoj općini Stolac.

Dobro pozicionirani za ekonomski uspjeh

Sa obilnim prirodnim potencijalima i brojnim zadružnim organizacijama, Stolac ima dobre preduslove za ekonomski uspjeh. Smješten na jugoistoku Hercegovačko-neretvanjskog kantona, Stolac ima određene prednosti, uključukući njegovu klimu, za razvoj poljoprivredne, a posebno: proizvodnju voća i ranog povrća, vinogradarstvo, pčelarstvo, organsku poljoprivredu i ljekovito bilje. Iako je rijetko naseljena (10 000 stanovnika je procjena iz 1999.), na prostoru općine Stolac nalaze se tri privatne poljoprivredne zadruge. Međutim, ono što nedostaje Stocu jeste tržišna orijentacija koja će mu omogućiti da u cijelosti iskorištava svoje ekonomske mogućnosti.

Pomoći poduzetnicima da učine još više 

Ragib Dizdar, neregistrirani poduzetnik iz Stoca i predsjednik Udruženja poduzetnika “Privrednik” namjerava postati jedan od vodećih proizvođača smokve i nara/šipirka na ovom području. Inače srednjoškolski profesor odbrane, Ragib kaže da su “usluge koje članovi Udruženja najčešće traže pravni savjeti, pomoć pri izradi poslovnih planova, pomoć pri izradi marketinških i promotivnih materijala, kao i istraživanje tržišta.” Udruženje ima pet uposlenika i 38 članova ” od kojih su samo četiri registrirali svoje poslove.

Poput mnogih stanovnika Stoca, Ragib je izbjegao 1993. godine. Tokom rata je živio sa svojom obitelji u Mostaru. Ambiciozan i istrajan, Ragib se vratio u Stolac i zatekao uništenu infrastrukturu i veliku nezaposlenost. Bilo je očigledno da postoji potreba, ne samo za potporom kod rekonstrukcije kuća, već i za stvaranjem prilika koje generiraju prihod”.

Projekat Biznis Bus otkriva vrijednost konsultacija

Ragib je ubijeđen da su se: “ove konsultacije koje sam imao kroz projekat Biznis Bus trebale desiti prije pet godina.” Dodaje da bi mu to, pored pomoći pri istraživanju tržišnih mogućnosti njegovog proizvoda, pomoglo da razvije jasnu viziju svog budućeg posla.

Stolac se pokazao odličnim primjerom kako bi britanski model Business Link mogao biti implementiran u Bosni. Kod takve implementacije ljučna je važnost utvrđivanja prioriteta i mogućnosti koje proizilaze iz lokalnih uvjeta (poljoprivrednih, industrijskih, itd.), a potom razvijanje mreže odnosa između poduzetnika i odgovarajućih agencija za savjetovanje. Ono što obično nedostaje je određeno znanje i stručnost da se u potpunosti iskoriste potencijali bilo koje regije. U ovom malom hercegovačkom gradu pilot projekat Biznis Bus ukazao je na korist koju poduzetnici mogu imati od primanja pravog savjeta u pravo vrijeme.