pub_biznis_bus

Novi Travnik – ”Grad mladosti” stari

Nekada simbolično poznat kao “grad mladosti”, Novi Travnik jedan je od najmlađih bosanskohercegovačkih gradova. Smješten u srednjoj Bosni, ovaj gradić “rođen” je 1949. godine zahvaljujući tadašnjem jugoslovenskom vođi, maršalu Titu, kao vojni i industrijski kompleks. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, grad je imao oko 30 000 stanovnika. Značajno je napomenuti da je gradska tvornica oružja “Bratstvo” bila jedna od najvećih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji sa oko 10 000 zaposlenih.

Rat mijenja ekonomsku strukturu grada 

Tokom rata u BiH (1992. – 95.) Novi Travnik, poput mnogih bosanskohercegovačkih gradova, doživljava ekonomski krah i veliku nezaposlenost kada je “Bratstvo”, koje je bilo ekonomska okosnica grada, doživjelo svoju dezintegraciju. Stoga su rat i njegove posljedice potpuno promijenile ekonomsku strukturu grada kao i životni standard njegovih stanovnika. Danas nezaposlenost predstavlja najveći ekonomski i društveni problem u ovom gradu. Trenutni izvori ekonomskog razvoja u ovoj općini sada su preduzeća, mikro-biznisi, mala i srednja preduzeća, te ostali poduzetnici. Iako ova općina ima značajna nalazišta mramora i granita, oni se nedovoljno eksploatišu.

Obrada kamena: nova šansa?

Ohrabruje činjenica da Emir Letić, ekonomista u Odjelu za ekonomiju, finansije, rekonstrukciju i razvoj u Općini Novi Travnik, vjeruje da se ljudi koji su nekad radili na obradi metala lako mogu obučiti da rade na obradi kamena. Ova dva procesa veoma su slična, iako se potrebne mašine razlikuju. Nažalost, kada je “Bratstvo” propalo, najstručniji uposlenici lako su pronašli nova radna mjesta u inostranstvu. U međuvremenu su preostali radnici suočeni sa postepenim padom u ekonomskom depresijom.

Razlozi za optimizam

Danas je većina poduzetnika u Novom Travniku angažirana u ugostiteljskom i trgovačkom sektoru. A za razliku od svojih ekonomski uspješnih susjeda, općine Vitez, Novi Travnik još uvijek proživljava ekonomski kolaps koji je počeo prije više od 15 godina. Međutim, postoje razlozi i za optimizam. Rezultati projekta Biznis Bus, koji obuhvataju one poduzetnike koji su učestvovali u mobilnim savjetodavnim uslugama unutar ovog projekta, otkrili su da poduzetnička slika predviđa dobru budućnost ovog grada.