pub_biznis_bus

Ševarlije – Uspjeh povratničkog sela

Smješteno na području dobojske općine, u sjevernoj Bosni, selo Ševarlije ima oko 2 000 stanovnika, poslijeratnih (1992. ” 95.) povratnika, od kojih većinu čine Muslimani. Nakon što su protjerani iz svojih domova 1992. godine, neki stanovnici Ševarlija i okolnih sela vratili su se 1998. godine u svoje porušene domove kao dio masovnog procesa povratka. Većina povratnika prije rata je bila zaposlena u preduzećima u gradu Doboju kao i u fabrici kreča u Ševarlijama.

Poljoprivreda: Razvijanje novih izvora prihoda

Iako poljoprivreda, kao izvor prihoda i zaposlenja, ima veoma kratku povijest u ovom području, povratnici su morali pronaći alternativu njihovim prijašnjim zaposlenjima. Nusret Delić, poduzetnik, povratnik u Ševarlije i predsjednik Asocijacije poljoprivrednika, ističe da su “prije rata, većina domaćinstava smatrali poljoprivredu hobijem”. Međutim, današnje Ševarlije imaju veliki broj povratnika, a ekonomski zavise od malih poljoprivrednih proizvođača. Asocijacija poljoprivrednika Ševarlije ima više od 200 članova, od kojih većinu čine proizvođači mliječnih proizvoda. Neki članovi proizvode i kornišoni krastavce.

Pomoć je potrebna: Financijska, pravna, planiranje i strategija

Međutim, uprkos jasnoj viziji i uz reputaciju primjera uspješnog, održivog povratničkog sela, poduzetnici se suočavaju sa brojnim problemima. “Financijska pomoć je neophodna malim i srednjim preduzećima. Jedan od tri ili četiri poduzetnika koji su tražili naše usluge tražili su pravni savjet, a ostali su željeli isključivo financijsku pomoć,” kaže Enesa Jokić, odvjetnica pri općinskoj Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Nekoliko stanovnika/poduzetnika iz Ševarlija i susjednog sela Grapska iskoristili su usluge mobilnog savjetovanja u pilot projektu Biznis Bus. Utvrđeno je da je jedan od najvažnijih problema s kojima se susreću opći nedostatak strategije za dugoročno plasiranje njihovih proizvoda na tržište. Također, većina poduzetnika su naglasili da je za njih najveći problem “nedostatak početnog kapitala” koji bi im pomogao razviti njihov poljoprivredni biznis.

Udruženje poljoprivrednika igra ključnu ulogu u održavanju nade

Suočavajući se sa ovim izazovima, Nusret je naglasio da je Udruženje poljoprivrednika nastavilo uspješno povezivati stanovnike sela, istovremeno obezbijeđujući podršku putem različitih usluga. Na taj način, Udruženje je osiguralo članovima nadu da će tokom vremena sami moći izgraditi održiv biznis.