aktivnosti

Upoznajte svoju EU

Nova inicijativa think tanka Populari, u sklopu koje će se svakog ponedjeljka, počevši od 18. 11. 2013. na društvenoj mreži Facebook, predstavljati ličnosti uključene u proces evropskih integracija BiH.

Ulazak u evropsku obitelj je zvanični cilj Bosne i Hercegovine (BiH) kao i želja koju je izrazilo više od 80% građana BiH. Ali šta je zapravo EU koju podržavamo? Šta stvarno znači “integracija” ili “proces pridruživanja”? Da li se samo radi o “Sejdić–Finciju” i “mehanizmu koordinacije” ili tu ima još nešto? Pa čak i ako nam se ovi procesi, reforme, i institucije čine apstraktnim i depersonaliziranim, njih ipak vode ljudi koji bi trebali raditi svoj posao u cilju poboljšanja života građana.

Kako bismo evropskim, ali i domaćim akterima uključenim u bosanskohercegovačku EU priču dali ljudsko lice, u ponedjeljak ćemo započeti predstavljanje pojedinaca uključenih u proces približavanja BiH Evropskoj uniji. Kroz serijal portreta pod nazivom “Upoznajte svoju EU” imat ćete priliku svake sedmice steći bolje i humanije razumijevanje evropskih integracija. Želimo da upoznate ključne osobe odgovorne za sve što se dešava (ili se ne dešava) na bosanskohercegovačkom putu ka EU. Jednom kada budemo znali o kome se radi, trebali bismo znati koga smatrati odgovornim i od koga zahtijevati napredak. Trebali bismo biti u stanju izvršiti pritisak na ove zvaničnike i tako dodati svoj komadić slagalici koja se zove BiH na putu ka EU.

Više detalja možete pronaći na Facebook stranici Popularija.