aktivnosti

Javna diskusija: Implikacije pristupa Republike Hrvatske Evropskoj Uniji na Bosnu i Hercegovinu

Popularijevi stažisti, Fabien Segnarbieux i Kubra Emir sudjelovali su na javnoj raspravi koja se pod nazivom “Implikacije pristupa Republike Hrvatske Evropskoj Uniji na Bosnu i Hercegovinu” održala u Sarajevu, 26. 06.  2014., u organizaciji  Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS). 

Cilj ove rasprave bio je promocija novog broja magazina “Novi pogledi” i javna diskusija o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na Bosnu i Hercegovinu. Događaj su vodili predsjednik Upravnog odbora ACIPSa Adnan Huskić, jedna od autora Tijana Cvjetičanin, a moderirao je Damir Banović iz Centra za političke studije.

Tijana Cvjetičanin je izlagala uglavnom o odnosima između zaposlenika bh. administracije hrvatske nacionalnosti i službene politike Republike Hrvatske.  Ona se također osvrnula na moguće olakšicekoje Bosna i Hercegovina može imati u procesu EU integracije kao posljedicu ovih odnosa.

Konačno, Huskić je opisao neke od uvjeta koji se postavljaju BIH u procesu pristupanja EU te istaknuo da Evropskoj uniji nedostaje “suština”  u politici prema Bosni i Hercegovini.

Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja s namjerom da se istakne nekoliko problema s kojima se BiH suočava u procesu pristupa Evropskoj uniji.