Intervju s Vesnom Malenicom, voditeljicom istraživanja u Populariju

Citati iz novinskog članka njemačkog Deutsche Welle TOP PRIČE / SVIJET / EVROPA


„Apsurdno je da mi sad raspravljamo o ovoj temi jer smo o tom trebali raspravljati prije dvije godine“, izjavila za DW Vesna Malenica iz sarajevskog think tanka Populari.

 

Ona smatra da je glavni razlog zbog kojeg političari nisu uspjeli riješiti ovaj problem to što je vlada  podijeljena još od rata 90tih. Mirovni sporazum koji je okončao rat stvorio je  sadašnju politički paraliziranu administraciju.

 

Političke nesuglasice


Bosna i Hercegovina je podijeljena na dva entiteta, rekla je Malenica, Republika Srpska, koja je dominantno srpska, i drugi entitet koji se zove Federacija Bosne i Hercegovine, koji dijele Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini.  Administracija u zemlji je većinom na sličan način podijeljena.

 

Podijeljena vlada u praksi znači da država ima dva ministarstva poljoprivrede, a svako je zaduženo za svoj dio države.  Poteškoće za poljoprivredne proizvođače, kao što je Dokso, posljedica su nesposobnosti ministarstava da postignu dogovor o tome na koji način će se vršiti  inspekcije na teritoriji cijele BiH.

 

„Čini se da kada govorimo o državnim institucijama, svatko želi biti nadležan za nešto, ali nitko ne želi biti odgovoran nizašto“, rekla je Malenica.

 

Novinski članak možete pronaći na desnoj strani.

Proizvodi

Our publications are licensed under a Creative Commons license.

You are free to quote, copy and share this publication, as long as you attribute it to the think tank Populari.

Tekući Projekti
Iz Brazila u Brisel
FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?
FCO projekt "EU priče"