publikacija

Izvještaj: Zajednička vanjska politika na Zapadnom Balkanu?

Ovaj kratki izvještaj je pokušaj da se pažnja skrene na praktične ideje, stavljajući na stranu ideološka ograničenja na Zapadnom Balkanu u svrhu poboljšanja sigurnosti i prosperiteta cijele regije. Zajednička vanjska politika je koristan alat koji bi lideri na Zapadnom Balkanu, ali i donosioci odluka u Briselu, mogli iskoristiti.

Ne tako davno, Balkan je za Evropu bio najnestabilnija regija u okruženju. Nakon pada komunističkog bloka u Istočnoj Evropi, etnička rivalstva u Jugoslaviji pretvorila su regiju u najkrvavije ratište u Evropi. Od tada, mnogo toga se promijenilo. Slovenija i Hrvatska su postale punopravne članice Evropske unije, a sve ostale zemlje teže istom, ali su konstantno opretećene spoljnim i unutrašnjim problemima koji vrlo često prevladaju mnogo bitnije, zajedničke interese.

Kakva su očekivanja Evropske unije, gdje će biti u regija za deset godina i kako će EU pomoći u procesu pristupanja? Iako su tek na početku posla i mnogo posla stoji pred njima, zemlje Zapadnog Balkana su već napravile značajan pomak i imaju zajednički fokus. Sve zemlje imaju iste ciljeve: prvenstveno članstvo u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Da li je baš to prilika za EU, da se učvrste ove neprikosnoveni ciljevi i pomogne izgraditi struktura oko njih?

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>