publikacija

Policy Brief: Bosanski mamurluk – Perspektive BiH industrije

Ova priča o hemijskoj industriji nam otkriva samu srž problema koji stoji iza procesa donošenja odluka u BiH. Procesa koji je baziran na malo ili nimalo informacija, često bez konteksta i na žalost sa negativnim posljedicama za industrijske sektore i poduzetnike.

Hemijska industrija je jedan od glavnih nosioca bosanskohercegovačke ekonomije sa izvozom većim od 500 miliona KM u 2012. godini. U isto vrijeme, njen razvoj je otežan zbog nepovoljnih zakonskih propisa vezanih za uvoz važnog sastojka – denaturiranog alkohola.

Kao rezultat toga, kompanije su prisiljene birati između kompletnog prekida uvoza i obustave proizvodnje određenih proizvoda; ili, uvoza pri kojem plaćaju visoku cijenu. Analiza samo tri vrste proizvoda čija vrijednost predstavlja tek 9,12% ukupne trgovinske razmjene u sektoru hemijske industrije, otkriva da su gubici pretrpljeni od strane kompanija u proteklih devet godina veći od 37 miliona KM.

U isto vrijeme, relevantna državna institucija konstantno odbija sve inicijative za promjenu zakona o akcizama. Ali, ukoliko BiH Evropsku uniju smatra svojim krajnjim ciljem, relevantno zakonodavstvo će se morati mijenjati jer EU ima drugačiji pristup u rješavanju ovog problema.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>