publikacija

Izvještaj: LORENZETTIJEV KIST: Više upravljanja, manje vladanja

Kroz priču o (ne)provođenju politike zbrinjavanje napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo, prikazali smo nesavršenost sistema upravljanja u BiH, ne samo u Sarajevu, nego i Mostaru, Zenici, Travniku, gradovima i sistemima koji se urušavaju.

Ovo je priča o uticaju dobrog i lošeg upravljanja državom…

“Dobra vladavina” je jedna od najčešće korištenih fraza u Bosni i Hercegovini (BiH). Osim pomirenja, vladavine prava i ustavne reforme, dobra vladavina je u fokusu reformi, intervencija i donatorskih aktivnosti u posljednjih skoro dvadeset godina. Iako je sam koncept teško definirati, sigurno je da se posljedice vladavine tiču života “običnih građana” svaki dan. Dobro upravljanje se odnosi na bilo koju politiku, od socijalne politike i ruralnog razvoja, zdravstvene zaštite ili standarda u obrazovanju, do održavanja cesta ili komunalnih politika.

S obzirom da žive sa neadekvatnom isporukom pitke vode, urušenim zdravstvenim sistemom i niskim standardima u obrazovanju, svakom građaninu BiH je jasno da vlast u tom smislu ne radi dobro. No, bez obzira na centralnu ulogu koju dobra vladavina ima u osiguravanju kvaliteta života u BiH, to nije tema o kojoj se raspravlja u medijima, među građanima, a posebno ne među političarima. Kako bi se upravo to ilustriralo i prikazale posljedice zanemarivanja problema iz stvarnog života, zarad apstraktnih političkih pitanja, odabrali smo jednu od vrlo aktuelnih tema u glavnom gradu BiH u ovom trenutku – ulični psi, ili tačnije, politika zaštite i dobrobiti napuštenih životinja.

Kao što izvještaj pokazuje, ova politika i njena provedba u Kantonu Sarajevo – iako se može činiti trivijalnom temom na prvi pogled – u stvari je najbolji primjer svih nedostataka, mana i propusta vlasti u BiH. Štoviše, sistemski nedostaci prikazani u ovoj priči zajednički su za sve dijelove BiH, a kada ga različiti segmenti društva kontinuirano tolerišu, vode ka produbljivanju postojeće krize i daljnjeg urušavanja ionako loše vlasti.

S obzirom na širinu i duboku ukorijenjenost problema koje smo prikazali u slučaju (ne)provođenja politika zbrinjavanja napuštenih životinja u Kantonu Sarajevo, lista preporuka koje bismo mogli napisati bila bi neobično dugačka. Na svu sreću, za većinu pomenutih problema, postoje napisane strategije, ponuđena rješenja, otvorene diskusije, napravljene studije izvodljivosti, ispregovarani i dobijeni krediti.  Sve što treba učiniti je skinuti sloj prašine s njih i natjerati vlasti da na njima počnu raditi.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>

Infografika: Psi lutalice