publikacija

Policy Brief: USUSRET INKLUZIVNIM POLITIKAMA U BOSNI I HERCEGOVINI: Međusobni odnosi aktera

U sklopu projekta TRAIN 2014 kojeg implementira DGAP, izvještaj istražuje trojne međusobne odnose između organizacija civilnog društva, građana i vlade, ključnih aktera u ostvarivanju participativne, inkluzivne i odgovorne demokracije u Bosni i Hercegovini.

U okviru Programa TRAIN (Centri za istraživanje: savjetovanje i istraživanje kroz interakciju i umrežavanje), kojeg implementira Njemačko vijeće za vanjske odnose (DGAP) pod pokroviteljstvom njemačkog Ministarstva vanjskih poslova (Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope), istražili smo kompleksni troguao  odnosa između organizacija civilnog društva, građana i vlade, ključnih aktera u ostvarivanju participativne, inkluzivne i odgovorne demokracije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj kratki izvještaj nastoji razjasniti i pridonijeti poboljšanju trenutnog stanja u pogledu suradnje i dijaloga između civilnog društva i vlasti u BiH. Kroz izvještaj posmatramo u kojoj je mjeri to civilno društvo istinski i legitimni akter u ovoj zemlji te analiziramo postojeći zakonski i institucionalni okvir koji (treba da) pruži temelj za političku participaciju građana. Ukazujući na propuste i na lokalnom, i na državnom nivou, ovaj izvještaj stvara prostor za poboljšane i smislenije modele dijaloga između civilnog društva i vlasti.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>