publikacija

Policy Brief: Nezaposlenost mladih: Je li problem u stavu?

Nezaposlenost mladih je jedno od gorućih pitanja diljem svijeta. Iako, dakle, nije specifično samo za Bosnu i Hercegovinu (BiH), čini se da su mladi ljudi u ovoj zemlji, sa stopom nezaposlenosti od 58%, u najgoroj situaciji. Prevladava mišljenje da je ova situacija isključivo posljedica lošeg ekonomskog okruženja i nedostatka mogućnosti, ali često se previđa faktor ponašanja mladih i njihovog stava pri ulasku na tržište rada.

Svjesni višeslojnosti i velikog broja faktora koji doprinose ovom hroničnom problemu, odlučili smo objasniti njegovu kompleksnost kroz veći projekat koji će se baviti svakim od ovih faktora ponaosob. Svaki od izvještaja u ovoj seriji bavit će se jednim određenim aspektom koji doprinosi problemu nezaposlenosti mladih, te će ustanoviti na koji način različite društvene grupe shvataju međusobnu povezanost različitih aspekata koji doprinose problemu. Ovaj izvještaj prvi je u seriji publikacija koje ćemo objaviti u okviru ovog projekta, a bavi se stavovima mladih kojim se studije o nezaposlenosti mladih obično ne bave.

Stavovi koje pominjemo u ovoj analizi shvaćeni su kao “relativno stabilno otvoreno ponašanje osobe koje utiče na njegov/njen status.”[i] Skoro je nemoguće izmjeriti stavove zbog njihove prirode, te se zbog toga malo i istražuju, što ih ne čini manje važnima. U kapitalističkom okruženju 21. stoljeća, mlada radna snaga bi, osim znanjem i vještinama, trebala dokazati svoju zapošljivost i fleksibilnim, odnosno proaktivnim stavom ili sklonosti ka prihvaćanju alternativa.

Kompletan Izvještaj možete preuzeti ovdje (.pdf) >>>

[i] Bain, Read. 1928. “An Attitude on Attitude Research”, American Journal Sociology, 33(6): 940 – 957.