Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini

FCO - Ured za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealth-a


Ured za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealth-a (FCO) obuhvaća široku mrežu ambasada i konzulata i zapošljava preko 14,000 ljudi u skoro 270 diplomatskih ureda.  FCO radi s međunarodnim organizacijama na promoviranju britanskih interesa i globalne sigurnosti uključujući EU, NATO, UN, UN Vijeće sigurnosti i Commonwealth.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava buduće članstvo EU i NATOa za sve zemlje zapadnog Balkana (zajedno s Islandom i Turskom).  Da bi to postigli, ove zemlje trebaju zadovoljiti uvjete za članstvo. 

 

Proces pristupanja EU vodi do članstva u EU ali zahtijeva ozbiljne napore u provođenju reformi u ovoj regiji, uključujući one koje se odnose na vladavinu prava, organizirani kriminal i korupciju, javnu administraciju te ekonomske reforme.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ove reforme kroz FCO fond za programe u vrijednosti od 3 milijuna funti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji (i Turskoj), kao npr. financiranje reforme sudstva ili projekata o slobodi medija.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo također pruža ekspertne usluge kroz podršku reformi u vezi procesa pristupanja putem državne službe kao dio EU programa bratimljenja za pružanje pomoći vladama u implementaciji neophodnih reformi.  Ove reforme smanjuju sigurnosne prijetnje Ujedinjenom Kraljevstvu a promoviraju snažno okruženje za britanske poslovne interese.

 

http://ec.europa.eu/enlargement/tenders/twinning/index_en.htm

 

https://www.gov.uk/government/world/bosnia-and-herzegovina