BTD projekt: Politička romansa: Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine

U posljednjih nekoliko godina bilateralni odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine se uglavnom smatraju prijateljskim, bratskim ili čak izuzetnim, i kao takvi odvijaju se kroz česte formalne sastanke turskih i bh. zvaničnika. Think tank Populari u svom izvještaju ispituje upravo takvu sliku ovog odnosa i traži konkretne rezultate. 


Izvor: Populari - naslovnica izvještaja - karikatura Nine Hadžić


Projekt istražuje ovu relativno nedavno ponovno otkrivenu međusobnu privrženost kao i rezultate tog odnosa. Također razmatra utjecaj Turske u BiH kroz kulturne i obrazovne aktivnosti te utjecaj na način života u BiH.

 

Na ekonomskom planu, pokazuje da privrženost između ovih dviju zemalja nužno ne donosi i novac. Visoki stupanj nezaposlenosti i ekonomija na rubu kolapsa trebaju stvarna ulaganja koja će otvoriti nova radna mjesta, a Turska u ovom segmentu ne igra vodeću ulogu. Dapače, ona je pri dnu ljestvice najboljih trgovinskih partnera ili navećih investitora u BiH, te je u tom smislu lošije pozicionirana od nekih drugih zemalja s kojima BiH nema posebnih kulturnih, historijskih ili vjerskih veza. Emocionalna retorika i bošnjačko uzimanje prijateljskih odnosa s Turskom "zdravo za gotovo" te oslanjanje na bratstvo kako bi ekonomski napredovali sigurno nije rezultiralo ozbiljnim pokušajima da se uvedu obostrano korisna ekonomska suradnja i partnerstvo između ovih dviju zemalja.

 

Naposljetku, ova studija je ponudila niz preporuka za bosanske kreatore politika i njihove kolege iz Turske, ali i za poslovne ljude koje bi navedeni trebali temeljito razmotriti kako bi pridonijeli budućoj izgradnji odnosa ravnopravnih partnera.  Izvještaj otvara put prema naprijed gledajući kroz pouke iz kulturnog, političkog i ekonomskog aspekta bilateralnih odnosa između Turske i BiH.

 

Projekat je podržao Balkanski fond za demokraciju (Balkan Trust for Democracy), Njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.