aktivnosti

Međunarodna radionica: Zapadni Balkan: Rusija i Turska, interesi i politike Evropske unije

Alida Vračić, izvršna direktorica Popularija, sudjelovala je na međunarodnoj radionici koja se pod nazivom “Zapadni Balkan: Rusija i Turska, interesi i politike Evropske unije”, održala 16. i  17. 10. 2014. u Berlinu u Njemačkoj.

Radionica je održana u organizaciji Udruženja Jugoistočna Evropa (Südosteuropa-Gesellschaft- SOG) u suradnji s Paktom za stabilnost za Jugoistočnu Evropu i njemačkim Institutom za nauku i politiku (Stiftung Wissenschaft und Politik – SWP).

Nakon uvodne izjave predstavnika organizatora, tokom sljedeća dva dana, učesnici su imali priliku sudjelovati na šest različitih panela. „Hladni rat 2.0? Ponovno buđenje sukoba i pojava novog svjetskog poretka?“; „Vanjskopolitička strategija vanjskih subjekata u regiji Zapadnog Balkana“; „Linije dugotrajnih sukoba“, bile su samo neke od tema koje su se obrađivale na panelima.

Kao jedna od panelista, Alida Vračić je aktivno sudjelovala na panelu pod nazivom „Procjena dosadašnje politike Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana.

Ciljevi ove međunarodne radionice bili su dvojaki: preispitivanje šire trans-regionalne perspektive i identificiranje područja zajedničkog djelovanja i suradnje Evropske unije, država članica i potencijalnih članica kako bi se poboljšala politička i društveno-ekonomska stabilnost unutar državnih uređenja u široj regiji u cjelini.

Kako bi se omogućila otvorenija razmjena mišljenja, radionica je održana po „Chatham House“ pravilu.

Agenda: Međunarodna radionica: Zapadni Balkan: Rusija i Turska, interesi i politike Evropske unije (.pdf) >>>