aktivnosti

Međunarodna konferencija: “Interkulturalni dijalog i unutrašnja sigurnost“

Alida Vračić, izvršna direktorica Popularija učestvovala je kao panelist na međunarodnoj konferenciji “Interkulturalni dijalog i unutrašnja sigurnost“ koja se održala u Sarajevu, 15. maja 2010. godine.

Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo bili su domaćini međunarodne konferencije „Interkulturalni dijalog i unutrašnja sigurnost“ koja je okupila ministre unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i Salzburg foruma.

Alida je učestvovala kao panelist na temu: Uloga religije kao graditelja mostova u interkulturalnom dijalogu. Osim Alide, na ovom panelu sudjelovali su i bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović, generalni direktor Federacije Alevi zajednica u Austriji Deniz Karabulut i predstavnik jevrejske zajednice u BiH Darko Finci.

Nakon dvodnevne intenzivne sesije, usvojena je Sarajevska deklaracija kojom se kulturna raznolikost i dijalog prihvaćaju kao izvor obogaćivanja, a multikulturni dijalog kao instrument borbe protiv terorizma.

Novinski članak: atlanskainicijativa.org – Međunarodna konferencija: “Interkulturalni dijalog i unutrašnja sigurnost“ (.pdf) >>>