aktivnosti

Konferencija: Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlanskoj zajednici?

Alida Vračić, izvršna direktorica i Goran Tirak, analitičar Popularija učestvovali su na konferenciji Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlanskoj zajednici? koja se održala od 21. do 23. novembra 2011. godine u Wilton Parku, Velika Britanija.

Dok je Hrvatska privela kraju pregovarački proces za pristupanje Evropskoj uniji, a Srbija znatno poboljšala svoju poziciju hapšenjem dvojice preostalih osumnjičenih za ratne zločine i njihovom transferu u Hag, Bosna i Hercegovina (BiH) se nalazi u stanju duboke političke paralize koja bi je mogla dovesti do sve veće političke i ekonomske izolacije u regiji.

S obzirom na tek započeti mandat novog EU specijalnog predstavnika (EUSR) na čelu sve prisutnije Evropske unije u BiH, te Izvještaju Evropske komisije o napretku na Zapadnom Balkanun koji bi trebao biti objavljen sredinom oktobra, pravo je vrijeme za okupljanje ključnih aktera i eksperata kako bi procijenili na koji način ojačati stabilnost, te kako tretirati budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji u širem kontekstu.

Wilton Park konferencija o bh. budućnosti u Evropi i euroatlanskoj zajednici održala se u Wiston House u Sussex-u.  Wilton Park se smatra jednim od vodećih svjetskih konferencijskih centara gdje se održavaju diskusije o međunarodnim pitanjima visokog ranga.  Wilton Park je neprofitna izvršna agencija FCO – Ureda za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealth-a ali je u akademskom smislu nezavisna.

Agenda: Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlanskoj zajednici? (.pdf) >>>

Pozivnica: Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlanskoj zajednici? (.pdf) >>>

Izvještaj: Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi i euroatlanskoj zajednici? (.pdf) >>>