Ekspertska debata o rezultatima istraživanja javnog mnijenja o medijskim slobodama u BiH

Ajdin Perčo, istraživač Popularija učestvovao je na Ekspertskoj debati o rezultatima istraživanja javnog mnijenja o medijskim slobodama u BiH koja se održala 08. maja 2013. godine u Sarajevu, BIH.  Debatu je organiziralo Udruženje BH novinara, a financijski podržala fondacija Friedrich Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung).


 

Cilj ove debate bio je prodiskutirati rezultate zadnje ankete o medijskim slobodama u BiH koju je objavila fondacija Friedrich-Ebert.

 

Ajdin je tokom debate prenio iskustva koja je Populari stekao kroz istraživanje o načinu na koji mediji izvještavaju o EU, objavljenog u izvještaju pod nazivom ''Od Brazila do Brisela''.

 

Jedan od zaključaka koji je prezentiran na ovoj debati jeste da građani BiH najviše vjeruju medijima, pa vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru. Pritom, političarima i političkim strankama građani najmanje vjeruju.

 

Između ostalih, debatirali su Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Zvonimir Jukić, direktor programa FTV-a te Adis Arapović, menadžer za projekte Centra za civilne inicijative (CCI).

 

Naglašeno je da, iako su mediji značajnim dijelom pod uticajem političkih stranaka, postoje novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao i to je prepoznato od strane građana. Pored toga, nevladin sektor što uključuje i think tank Populari treba nastaviti aktivno raditi na obrazovanju građana i promovisanju pozitivnih vrijednosti. 

 

Više detalja o debati možete pronaći u dokumentu na desnoj strani.

Proizvodi

Our publications are licensed under a Creative Commons license.

You are free to quote, copy and share this publication, as long as you attribute it to the think tank Populari.

Tekući Projekti
Iz Brazila u Brisel
FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?
FCO projekt "EU priče"