Policy Brief: Bosanski mamurluk - Perspektive BiH industrije

Preuzmite BHS verziju u PDF formatu.

 

Ova priča o hemijskoj industriji nam otkriva samu srž problema koji stoji iza procesa donošenja odluka u BiH. Procesa koji je baziran na malo ili nimalo informacija, često bez konteksta i na žalost sa negativnim posljedicama za industrijske sektore i poduzetnike. 


Hemijska industrija je jedan od glavnih nosioca bosanskohercegovačke ekonomije sa izvozom većim od 500 miliona KM u 2012. godini. U isto vrijeme, njen razvoj je otežan zbog nepovoljnih zakonskih propisa vezanih za uvoz važnog sastojka – denaturiranog alkohola.

 

Kao rezultat toga, kompanije su prisiljene birati između kompletnog prekida uvoza i obustave proizvodnje određenih proizvoda; ili, uvoza pri kojem plaćaju visoku cijenu. Analiza samo tri vrste proizvoda čija vrijednost predstavlja tek 9,12% ukupne trgovinske razmjene u sektoru hemijske industrije, otkriva da su gubici pretrpljeni od strane kompanija u proteklih devet godina veći od 37 miliona KM.

 

U isto vrijeme, relevantna državna institucija konstantno odbija sve inicijative za promjenu zakona o akcizama. Ali, ukoliko BiH Evropsku uniju smatra svojim krajnjim ciljem, relevantno zakonodavstvo će se morati mijenjati jer EU ima drugačiji pristup u rješavanju ovog problema. 

BH kompanije gube skoro 30% prodajne vrijednosti usljed nepovoljnih zakonskih odredbi.
Hemijska i sl. industrije su 2012. godine ostvarile izvoz u vrijednosti od preko 500 miliona KM
Proizvodi

Our publications are licensed under a Creative Commons license.

You are free to quote, copy and share this publication, as long as you attribute it to the think tank Populari.

Tekući Projekti
Iz Brazila u Brisel
FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?
FCO projekt "EU priče"