Projekat Dekonstruiraj

Domaći mediji često emitiraju izvještaje bez kritičkog osvrta ili komentara. To u konačnici doprinosi stvaranju osjećaja apatije koji danas prožima bh društvo.

Pretjerivanje, ali i simplifikacija događaja u BiH, te neistinito i nepotpuno informisanje javnosti nažalost postaje sve učestalije. Obzirom da i domaći mediji nerijetko doslovno, bez kritike, prenose takve medijske navode, oni u konačnici doprinose stvaranju osjećaja apatije koji danas prožima bh društvo.

Kako bi skrenuli pažnju na te propuste, Populari je pokrenuo projekat “DEkonstruiraj” – javni konkurs koji za cilj ima demistificirati negativne stereotipe o BiH na agrumentovan način. Projekat DEkonstruiraj također služi kao platforma svima koji žele reagovati na neke od ovakvih netačnih medijskih interpretacija.

Učesnici su izabrali novinski članak, TV ili radijski prilog, koji govori o BiH objavljen u periodu 2008 – 2010 u nekom stranom mediju. Koristeći činjenice i konkretne primjere oni su ‘dekonstruisali’ članke, audio ili video zapise, za koje smatraju da ne predstavljaju BiH na realističan način. Smatramo da ova aktivnost može potaknuti kritičniji osvrt na informacije koje se plasiraju u medijima te doprinijeti stvaranju pozitivnije slike o BiH u svijetu i unutar njenih granica.

Neke obmanjujuće i netačne medijske interpretacije situacija u BiH su uspješno dekonstruisane.  Titulu najboljeg de-konstruktora za 2011 podnio je Boško Orozović in Novog Grada, koji u svom radu na veoma interesantan način kombinuje različite forme komunikacije.

Projekat “DEkonstruiraj” je podržao Fond otvoreno društvo BiH.

Objavljeni radovi nužno ne odražavaju stavove think tanka Populari ili Fonda otvoreno društvo.

Dekonstrukcija tri: Doviđenja ili dobar dan strani investitoru?
Naida Džigal - Doviđenja ili dobar dan strani investitoru? Sudeći po naslovu članka, bosanskohercegovačka budućnost ovisi o irskom izboru. U ...
Više...
Dekonstrukcija dva: Lična sigurnost dekonstruirana
Ardian Adžanela - Lična sigurnost dekonstruirana "Postoji stalna prijetnja za zapadne ciljeve u Bosni i Hercegovini, obzirom da se tamo ...
Više...
Dekonstrukcija jedan: Osvrt na teroristički raj
Stevan Stančić - Osvrt na teroristički raj U martu mjesecu 2009. jedna od najpoznatijih ruskih TV kuća koja emituje svoj ...
Više...