Izvještaj: Zajednička vanjska politika na Zapadnom Balkanu?

Preuzmite BHS verziju izvještaja u PDF formatu.

 

Ovaj kratki izvještaj je pokušaj da se pažnja skrene na praktične ideje, stavljajući na stranu ideološka ograničenja na Zapadnom Balkanu u svrhu poboljšanja sigurnosti i prosperiteta cijele regije. Zajednička vanjska politika je koristan alat koji bi lideri na Zapadnom Balkanu, ali i donosioci odluka u Briselu, mogli iskoristiti. 


Ne tako davno, Balkan je za Evropu bio najnestabilnija regija u okruženju. Nakon pada komunističkog bloka u Istočnoj Evropi, etnička rivalstva u Jugoslaviji pretvorila su regiju u najkrvavije ratište u Evropi. Od tada, mnogo toga se promijenilo. Slovenija i Hrvatska su postale punopravne članice Evropske unije, a sve ostale zemlje teže istom, ali su konstantno opretećene spoljnim i unutrašnjim problemima koji vrlo često prevladaju mnogo bitnije, zajedničke interese.

 

Kakva su očekivanja Evropske unije, gdje će biti u regija za deset godina i kako će EU pomoći u procesu pristupanja? Iako su tek na početku posla i mnogo posla stoji pred njima, zemlje Zapadnog Balkana su već napravile značajan pomak i imaju zajednički fokus. Sve zemlje imaju iste ciljeve: prvenstveno članstvo u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

 

Da li je baš to prilika za EU, da se učvrste ove neprikosnoveni ciljevi i pomogne izgraditi struktura oko njih?

Proizvodi

Our publications are licensed under a Creative Commons license.

You are free to quote, copy and share this publication, as long as you attribute it to the think tank Populari.

Tekući Projekti
Iz Brazila u Brisel
FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?
FCO projekt "EU priče"