Fondacija Mott


Fondacija Charles Stewart Mott afirmira viziju svijeta svog osnivača prema kojoj je svatko od nas u partnerstvu s ostatatkom ljudske rase – gdje je kvaliteta življenja svakog pojedinca povezana s dobrobiti zajednice, na lokalnom i globalnom nivou.

 

Fondacija slijedi ovu viziju kroz kreativno dodjeljivanje grantova, misaonu komunikaciju i ostale aktivnosti koje unapređuju zajednicu u svim njenim oblicima.  Ista vizija o zajedničkom učenju oblikuje naše kulture jer nastojimo održati moralna načela poštivanja, integriteta i odgovornosti.  Fondacija nastoji ojačati, u ljudima i njihovim organizacijama, ono što je gosp. Mott nazvao, „sposobnost za postignuća“. 

 

Charles Stewart Mott je osnovao Fondaciju C. S. Mott 1926. godine, zbog zabrinutosti za dobrobit svog grada Flinta (američka država Michigan), i ogromne ljubavi prema novoj zajednici.    

 

Gospodin Mott, pionir automobilske industrije, bio je prvi partner u stvaranju Korporacije General Motors, koja je osnovana u Flintu 1908. godine. Kao jedan od vodećih gradskih industrijalaca, gosp. Mott je izabran kao gradonačelnik u tri mandata (1912.-1913., 1918.) u periodu velikog napretka i turbulentnog rasta grada. Kao gradonačelnik, bio je odgovoran za pokretanje fer procjena nekretnina, uredno provođenje računovodstvenih revizija, zdravstvene i sigurnosne propise, uspostavu kodova i sistema dodjeljivanja kućnih brojeva.   

 

Charles Stewart Mott
Charles Stewart Mott

Kao građanin, gosp. Mott je osnovao kamp, medicinsku i stomatološku kliniku za djecu Flinta, te pomogao u osnivanju mnogih neprofitnih organizacija koje još i danas postoje, kao što su Children's Center Whaley, Boy Scouts i YMCA (Young Men’s Christian Association). 

 

Kao vrlo praktičan individualac, gosp. Mott je osnovao svoju fondaciju kako bi odgovorio rastućim potrebama stanovništva grada Flinta.  1935. godine, u partnerstvu s „Flint Community Schools“ (Školstvo zajednice grada Flinta), a kroz edukativne i rekreativne aktivnosti u školama, fondacija je postala bitan faktor gradskog života. Ovo partnerstvo se na koncu razvilo u općenarodni obrazovni pokret zajednice.Od svog najranijeg početka osnovna briga fondacije je dobrobit zajednica i svega što one obuhvaćaju – pojedinci, obitelji, susjedstva i organizacije civilnog društva.  

 

Danas, ovaj interes nastavlja se razvijati kroz dodjeljivanje grantova u gradu Flintu kao i u zajednicama daleko izvan ovog grada gdje je fondacija nastala. 

 

www.mott.org