Iz Brazila u Brisel

Da li ste se ikada zapitali šta je zajedničko fudbalskoj reprezentaciji BiH i vladajućoj koaliciji šest političkih lidera?  Uz podršku medija, i jedni i drugi imaju moć da pokrenu promjene, bilo u dobre ili loše svrhe.


Ta noć, 22. marta, kada je bivši evropski prvak, Grčka, izgubila protiv BiH 3 – 1 bila je simbol sreće u velikom dijelu zemlje. Ova pobjeda ujedinila je političare, glumce, novinare, vjerske službenike i „obične“ građane. Zrak je vibrirao medijskim naslovima:

 

“Reprezentacija BiH ujedinila je sve nacije i vjere“;


“Rekord za rekordom: Zmajevi postavljaju standarde“;


“Zmajevi to mogu!“


Euforija koja je nastala za samo jednu noć zbog samo jedne fudbalske utakmice u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine, zasjenila je sve negativne i mračne priče, kojima su građani svakodnevno izloženi putem bosanskohercegovačkih medija. Umjesto toga, proširila je optimizam, nadu, i što je najvažnije, ilustrirala je moć medija da postave prioritete i kreiraju pozitivniju i optimističnu realnost. U BiH, ta noć značila je svjetliju budućnost. 

 

Prema nedavnom istraživanju koje je objavilo Udruženje novinara BiH, 80% građana BiH najviše vjeruje medijima, a onda vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru. Takva podrška daje medijima nevjerovatnu moć i utjecaj kojim mogu kod naroda stvoriti nadu i optimizam ili 'pak dovesti do osjećaja beznađa.

 

Na drugoj strani, kada se radi o političkim institucijama i političarima u BiH, posljednjih par godina prisutna je samo jedna vrsta poruke i osjećaja koji se prenosi. Vijesti koji dolaze u BiH, kao i vijesti o i iz BiH, su skoro uvijek fokusirane na kroničnu pat poziciju u kojoj se BiH nalazi. Nekooperativne vlade, prijetnje iz Brisela, zamrznuti odnosi sa EU, nedostatak dogovora i nepostojanje reformi se čini kao vječito stanje u kojoj se zemlja nalazi.

 

Pogotovo u posljednjih par mjeseci, malo pozitivnih vijesti koje dolaze iz EU se tiču BiH. Ali na drugoj strani, kako bosanskohercegovački mediji izvještavaju o EU?

 

Uz podršku Ureda za vanjske poslove i odnose sa zemljama Commonwealth-a  kao i Ambasade Velike Britanije u BiH, Populari je posljednjih par mjeseci proveo u istraživanju i analizi načina na koji mediji u BiH izvještavaju o EU. Istraživali smo koliko je sati posvećeno ovoj temi , ko su medijski lideri u ovoj oblasti te šta oni misle o tome i  šta je krajnji rezultat. Također, razgovarali smo sa urednicima, novinarima kao i domaćim i stranim akterima koji podržavaju medije.

Vezano
Iz Brazila u Brisel
Da li nas mediji mogu uvesti u EU?
Mediji o izvještaju Popularija "Iz Brazila u Brisel"
rtvbn.com - mojportal.ba - slobodnaevropa.org - vazdan. com - Maj 2013.
Tekući Projekti
Iz Brazila u Brisel
FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?
FCO projekt "EU priče"