Izvještaj: Služimo i štitimo: Priča o sigurnosnom sektoru u Bosni i Hercegovini

Preuzmite BHS verziju izvještaja u PDF formatu.

 

Šta se dešava u sigurnosnom sektoru u Bosni i Hercegovini? Je li BiH sigurna zemlja? Sigurnija od Belgije? Francuske? Jesu li bosanskohercegovačke policijske strukture uspostavljene na način da zaštite građane i da li se građani osjećaju sigurno?


 

Izvještaj koji ćete pročitati rezultat je istraživanja provedenog u BiH, uz korištenje podataka iz strateških dokumenata, strategija, radnih dokumenata, te informacija iz intervjua s ključnim stručnjacima u sigurnosnom sektoru, vladinim dužnosnicima, policijskim službenicima, kao i predstavnicima međunarodne zajednice i nevladinog sektora. 

 

Ovaj izvještaj nudi nešto drugačiju perspektivu o tome gdje se BiH nalazi gotovo 20 godina od početka reformi u sigurnosnom sektoru, da li su hiljade međunarodnih stručnjaka koji su sudjelovali u tome, milioni eura koji su uloženi, napravili pomake na bolje? Jedan od zaključaka se svakako ističe. Unatoč trenutno nesavršenoj strukturi, slaboj koordinaciji i ograničenim kapacitetima, sigurnosne strukture u BiH učinkovitije su i od sudstva i od vlasti u BiH, jer sigurnost se ne jamči samo oružjem, već i kvalitetnim pravosuđem i diplomatijom. 

 

Ovaj projekt je podržao Balkanski fond za demokraciju (Balkan Trust for Democracy), Njemačkog Marshall fonda Sjedinjenih Američkih Država.