BTD projekt
Politička romansa: Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine

U posljednjih nekoliko godina bilateralni odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine se uglavnom smatraju prijateljskim, bratskim ili čak izuzetnim, i kao takvi odvijaju se kroz česte formalne sastanke turskih i bh. zvaničnika. Think tank Populari u svom izvještaju “Politička romansa: Odnosi između Turske i BiH” ispituje upravo takvu sliku ovog odnosa i traži konkretne rezultate. 

FCO projekt "EU priče"
Iz Brazila u Brisel

Da li ste se ikada zapitali šta je zajedničko fudbalskoj reprezentaciji BiH i vladajućoj koaliciji šest političkih lidera?  Uz podršku medija, i jedni i drugi imaju moć da pokrenu promjene, bilo u dobre ili loše svrhe.

FCO projekt "EU priče"
Više novca nego smisla u BiH?

Cilj istraživanja o onome što smo nazvali "shvatanje novca Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH)" bio je upoznati izazove s kojim se suočavaju različiti nivoi vlasti u BiH u svom razumijevanju finansijskih prilika koje nudi EU.

FCO projekt "EU priče"
Koliko gubi Bosna i Hercegovina van Evropske unije?

Šta je sa Mapom puta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u BiH, koliko je kvalitetna rasprava o ulasku Hrvatske u EU, šta je sa izvozom, koliko to sve košta? Odgovore na ova pitanja potražili smo u istraživanju ekonomije dobrobiti životinja.

DGAP projekt
Mesna industrija u Bosni i Hercegovini

Think tank Populari ispitao je bosanskohercegovački veterinarski sektor kroz prilično jedinstven objektiv: zaštita životinja pri klanju. U kontekstu zahtijeva EU u polju dobrobiti životinja, think tank Populari ispitao je bh. zakonodavstvo, kao i nivo do kojeg se zakonodavstvo i praksa podudaraju na terenu. Rezultat istraživanja je kratki izvještaj namijenjen privatnom sektoru ali i bosanskohercegovačkim državnim službenicima, i donosi preporuke o tome na koji način još bolje uskladiti praksu i zakonodavstvo sa zahtjevima EU.

FCO projekt "EU priče"
BiH-Vječito poseban slučaj

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, svako od nas proizvede oko 1 kg otpada svaki dan. Ta cifra se odnosi samo na otpad koji proizvodimo u domaćinstvu, takozvani komunalni otpad. To godišnje iznosi 365 kg po osobi. Ako tu cifru pomnožimo sa 75,5, što je prosječan životni vijek čovjeka u BiH, vidjet ćemo da svaki stanovnik ove zemlje proizvede 27.557,5 kilograma otpada tokom svog života. To je težina četiri velika afrička slona.

Mehanizmi upravljanja u BiH kroz analizu sektora upravljanja otpadom
Upravljanje otpadom

Ova studija pomaže nam shvatiti način na koji će usklađivanje bosanskog nacionalnog zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU utjecati na kvalitet svakodnevnog života građana.

Iskustva predpristupnog procesa Republike Hrvatske
Dobri susjedi

Projekat Dobri susjedi ispituje korisne segmente hrvatskog pregovaračkog procesa i procesa pristupanja EU sa ciljem ostvariti pomak u raspravi u BiH vezanoj za EU te je pozicionirati u arenu praktičnih razgovora o koracima i konkretnim rješenjima zadataka koje je neophodno ispuniti zarad evropske budućnosti BiH.

Populari portal
Parlamentarni SEARCHLIGHT

Uz financijsku podršku Open Society Instituta, think tank Populari je, u toku prošle godine, razvio portal "Parlamentarni SEARCHLIGHT", on-line bazu podataka bh. zakona i zakonodavnih procesa Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

SeeNet most inicijativa
SeeNet: Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope

Ovaj projekt u centralni dio svoje strategije postavlja nastavak teritorijalnih partnerstava sačinjenih od dijela italijanskog sistema decentralizovane saradnje koji podstiče proces integracije zapadnih balkanskih zemalja u Evropsku Uniju.

Razbijanja negativnih stereotipa o Bosni i Hercegovini
DEkonstruiraj

Domaći mediji često emitiraju izvještaje bez kritičkog osvrta ili komentara. To u konačnici doprinosi stvaranju osjećaja apatije koji danas prožima bh društvo.

Pregovori EU o reformama za ukidanje viznog režima
Projekat ''Bijela Šengen lista''

Projekat ''Bijela Šengen lista'' je zajednički istraživački projekat Popularija i ESI-a kojim se želi osigurati da se proces koji vodi EU temelji na zaslugama: da će EU biti stroga, ali pravedna!

Napravite virtualnu turneju po srednjoj Bosni!
Multi-kulti u bosanskim planinama

Populari je, u suradnji sa ESI-jem provodio istraživanje u regije srednje Bosne. Rezultati istraživanja rasparčani su i predstavljeni putem raznovrsnih komunikacionih kanala - posebno u kratkom filmu.

Da li postoji potreba za mobilnu biznis podršku u BiH?
Biznis bus

Biznis bus je tromjesečni pilot projekat osmišljen da istraži da li mobilna ekipa biznis konsultanata može biti održivo rješenje za pružanje usluga poslovnog savjetovanja malim firmama na području BiH.

Krenimo na put jugoistočnom Evropom
Povratak u Evropu

Krenimo na put jugoistočnom Evropom. Šta je tako fascinantno o ovoj raznobojnoj cjelini koja se zove "Balkan"? Istorija je pisana na starim rimskim i otomanskim putevima, u razvijajućim urbanim centrima kao što je Tirana i u planinskim krajolicima Crne Gore. Sa životnim pričama i onim koje su zasnovane na rezultatima naučnog istraživanja Evropske inicijative za stabilnost (ESI).